НОВИНИ

Васил Велев: Не може да има таван за компенсациите, те трябва да са функция на цената

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 21.12.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Не може да има таван на компенсациите заради високите цени на тока или той трябва да е много висок, за да се осигури предвидимост за бизнеса. Това обяви в студиото на "Денят започва" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Нов рекорд на енергийната борса: Токът скача над 669 лв. за мегаватчас

За бизнеса това, което ние предлагаме, е възстановяване на надвзетите суми от енергетиката, подобна мярка ще даде предсказуемост, посочва Велев.

"Разликата между борсовата цена и цената по мораториум за домакинствата, от нея 3/4 да се компенсира, да се възстанови", обясни Васил Велев.

Цените за бизнеса ще е възможно да отидат и над 1000 лв. за януари 2022 г., прогнозира Велев.

Той допълни, че в Министерския съвет продължават обсъжданията на този въпрос, но Асоциацията на индустриалния капитал в България не участва в тях.

Бюджетът е на излишък в края на годината и има около 5 млрд. лева, които за няколко дни могат да се изхарчат, допълни Велев.

На въпроса дали липсата на мерки ще доведе до съкращения и вълна на безработица, Васил Велев отговори така:

"Всичко зависи от тази абсолютно екстремна извънредна ситуация с цената на енергията. Имаме златен шанс не да съкращаваме, а да назначаваме, защото се преразпределят, скъсяват се веригите на доставки. Има голям интерес към нашите предприятия, които да поемат доставки, които са били досега от Далечния изток, и това, което пречи, е неяснотата и екстремните цени на електроенергията".

"Ако те бъдат разумно компенсирани, така както правят на другите места, където има такива явления в ЕС, ние имаме възможността не да съкращаваме, а да назначаваме и увеличаваме заплатите, увеличавайки с двуцифрен процент продажбите на нашите предприятия", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Нинова: До дни ще има конкретен механизъм за компенсация на бизнеса заради мораториума

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътят до златния медал - Карлос Насар
Пътят до златния медал - Карлос Насар
Адвокат Марковски: Реформата за главния прокурор е като буря в чаша вода
Адвокат Марковски: Реформата за главния прокурор е като буря в чаша вода