НОВИНИ

СЗО призова за отмяна на празничните събития

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:44, 21.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Директорът на Световната здравна организация призова хората да отменят плановете си за празниците, за да запазят здравето и живота си. Опасенията са, че с увеличаването на пътуванията и събиранията на много хора ще нарасне и броят на заразените с новия вариант на коронавируса.

Тедрос Гебрейесус подчерта, че вариантът Омикрон се разпространява много бързо. По думите му следващата година трябва да бъде сложен край на пандемията, но също и край на неравенството по отношение на достъпа до ваксини.

"Всички сме изтощени от пандемията. Всички искаме да сме с приятелите и семейството си. Всички искаме да се върнем към нормалното. Най-бързият начин да го направим е като вземем трудни решения, които може да защитят нас и останалите. В някои случаи това означава отмяна на запланувани събития. Но по-добре отменено събитие, отколкото един живот по-малко", каза Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

На фона на бързото разпространение на "Омикрон" много европейски държави затегнаха мерките, а Нидерландия въведе пълно затваряне. В контраст с тенденцията в Европа, в Австрия отчитат рекордно ниско равнище на новите случаи. Страната вдигна ограниченията, но установи строг контрол при влизане от чужбина. Ваксинираните и преболедувалите трябва да представят и отрицателен PCR тест. От изискването са освободени хората с подсилваща доза ваксина.

Новият вариант на COVID-19 вече е доминиращ и в САЩ. Белият дом съобщи, че въпреки това президентът Джо Байдън не планира да затвори страната. По-рано американският епидемиолог Антъни Фаучи предупреди, че пътуванията за Коледа ще доведат до увеличение на заразените с "Омикрон", дори сред ваксинираните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посрещаме астрономическата зима
Посрещаме астрономическата зима
Протест в Тирана: Демонстранти запалиха сръбското знаме
Протест в Тирана: Демонстранти запалиха сръбското знаме