НОВИНИ

Газоподаването на Благоевград няма да бъде спирано

bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 21.12.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Газоподаването на Благоевград няма да бъде спирано, докато се извършва допълнително укрепване на газопровода, преминаващ по моста от Благоевград за село Покровник, който беше подкопан от придошлите води на река Струма. Хората от 5 населени места са засегнати от затварянето на моста и трябва да използват обходен маршрут. Решението дали мостът за село Покровник ще се укрепи или изгради наново трябва да бъде взето от Областно пътно управление, съвместно с експерти. Засега те настояват за построяване на изцяло ново съоръжение над река Струма, след като тя понижи нивото си.

Осигурено е алтернативно захранване на града, дружеството е готово да снабдява града с компресиран газ, съобщи Ваня Везенкова, представител на фирмата доставчик на природен газ. Тя поясни, че е взето решение за укрепване на газопровода, така че да се осигури експлоатационната сигурност на тръбопровода.

"Не се планира спиране на газоподаването за града, това укрепване няма да отнеме време, така че клиентите могат да бъдат сигурни, че няма да останат без газоподаване", увери Ваня Везенкова.

Кметът на село Покровник коментира, че проблемът с моста създава доста неудобства. Трасето за пътуване се увеличава с близо 5 км. Неудобството е за градския транспорт, училищните автобуси, както и за фирмите, които са от двете страни на Струма. Надявам се час по-скоро компетентните органи да вземат мерки и мостът да се възстанови, изрази надежда кметът Недко Ангелов.

До отварянето на моста, което може да отнеме месеци, жителите на селата Покровник, Лешко, Мощанец, Габрово и Падеш ще трябва да изминават средно по 5 километра повече, за да стигнат до града. Това води до увеличение на разходите им за превоз и гориво.

Под моста минава и водопровода за село Покровник.

Ангелов допълни, че е получил уверение от ВиК-Благоевград, че ако се наложи ще се пусне аварийно захранване и жителите няма да останат без вода.

Засега не е ясно, какво ще се случи с главния газопровод, ако се наложи изграждането на нов мост. Най-вероятно, обаче ще трябва да се изгради обходно трасе

Подробности вижте в прякото включване на Владислава Миланова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски е шампион на "Звезди на бъдещето" при момичетата
Левски е шампион на "Звезди на бъдещето" при момичетата
След бедствието в Триград: Масово анулиране на резервациите за Нова година
След бедствието в Триград: Масово анулиране на резервациите за Нова година