НОВИНИ

След бедствието в Триград: Масово анулиране на резервациите за Нова година

bnt avatar logo
от БНТ
07:32, 21.12.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Триград с протестна подписка и искане за спешно възстановяване на пътя. Местните бизнеси са съсипани от бедствието, падат резервации за Нова година.

"Имаме много анулирани резервации. Ние пуснахме оферта с 30% отстъпка за заемане на местата за Нова година на хората, които се отказаха, но и 50% да пуснем, ние предполагаме, че отново ще останем без резервации", коментира в "Денят започва" Радост Караиванова, собственик на вила в Триград.

Местните хора настояват за мерки, които да подкрепят бизнеса след природното бедствие, защото няма възможност за изплащане на заплатите на служителите.

"Нашите нови искания към местната власт са да бъдат отпуснати средства за хората, които остават без работа и на които не можем да плащаме заплати, и за бизнеса, който ще остане затворен или ще работи със слаби темпове", призова Караиванова.

Междувременно ситуацията в Триград продължава да бъде тревожна, поясни тя. Повече от седмица след наводненията, които откъснаха Триград от света - пътят до там, все още не е отворен и достъпът е затруднен.

"За кратко се зарадвахме миналия петък, когато оправиха проблема с водата, но още същия ден разбрахме, че преминаването през пътя към Триград ще остане затруднено чак до пролетта", каза Радостина Караиванова.

Все още не се предприемат ремонтни дейности, допълни тя.

Жителите на Триград очакват намирането макар и на временно решение и осигуряване на достъп през най-рисковия участък, през който в момента е забранено преминаването. 20-километров пътен участък трябва да бъде ремонтиран и се очаква да бъде гласуван бюджет в Министерския съвет.

Радост Караиванова, която живее в града разказа пред БНТ, че за да се стигне до мястото, трябват два автомобила, за да могат хората да се прехвърлят преди и след опасния учатък. Затруднени са и доставките с храна. Единствената алтернатива е горски път, който е само за високопроходими автомобили.

"Ние сме в бойна готовност за протестни мероприятия, но за момента ги отлагаме, тъй като срещаме разбиране на проблемите ни в лицето на кмета на община Девин, и заместник-кмета, които бяха на среща с местните жители", каза Караиванова.

Подробности вижте във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Газоподаването на Благоевград няма да бъде спирано
Газоподаването на Благоевград няма да бъде спирано
Празнично настроение: Дядо Коледа плува в аквариум в Рио
Празнично настроение: Дядо Коледа плува в аквариум в Рио