НОВИНИ

7 на сто от учениците в Русенско вече са опитвали наркотици, сочи проучване

bnt avatar logo
от БНТ
09:22, 04.03.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

7% от учениците в Русенско вече са опитвали наркотици. Това показва проучване, направено сред деца на възраст между 11 и 17 години от 46 училища в областта. Повече от половината единадесетокласници признават, че познават някой, който може да им продаде дрога.

Мария и Ивелина, както условно ще ги наречем, са на 17 години и учат в русенско училище. Казват, че не са пробвали наркотици, но имат съученици, които са опитвали марихуана.

- Аз познавам няколко. На някои им харесва, а други са ми казвали, че изобщо не искат да повторят. Не обичат да нямат контрол над тялото си или им се доспива рязко.

Това показва и анкетата – от 4292 ученици 319 са опитвали дрога. Притеснителен е фактът, че 17 от тези ученици са употребявали хероин. Останалите са пробвали екстази, метамфетамини или райски газ. Причините да посегнат към наркотиците:

- Депресия, мисля, че менталното състояние на човека или от любопитство най-вече.

И друг резултат от анкетата – само половината от учениците са казали, че за проблема с наркотиците са разговаряли с родителите си. И само един на всеки сто родители са споделели, че имат подозрения децата им да са в среда, в която се използва някакъв вид дрога.

"За съжаление, се оказва, че в забързаното ежедневие все по-малко познаваме децата си, все по-малко знаем какво правят те", коментира Росица Георгиева – началник на РУО – Русе.

А и според анкетата, стига да искаш, не е чак толкова трудно да намериш дрога.

"Новото в България е, че предлагането определя търсенето. Има наркотици в изобилие и че самите дилъри са учениците. Те се снабдяват и чрез т.нар. "даркнет мрежа", заяви Десислава Лясова – секретар на Превантивно-информационен център.

- Аз съм чувала от хора, които знам, че са употребявали, че реално не е чак толкова трудно, поне в нашия град.

От анкетата обаче става ясно, че 93 на сто от учениците не желаят да пробват.

- Аз не бих препоръчала да се пробва, честно казано. Около мен са се случвали някакви неща и хора са пострадвали. Не се е стигало до бърза помощ, но сме превързвали рана.

Целта на проучването е да се провокира обществен дебат по проблема. За плакат на инициативата беше избрана творбата на Вихър Даков сред 72-ма участници в конкурс.

Репортер: Даниела Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксьорът Ясен Радев в предаването "Аз съм"
Боксьорът Ясен Радев в предаването "Аз съм"
Росица Матева, ЦИК: Тъмна стаичка в секциите вече няма да има, но тайната на вота ще бъде запазена
Росица Матева, ЦИК: Тъмна стаичка в секциите вече няма да има, но тайната на вота ще бъде запазена