НОВИНИ

70% от пълнолетното население на ЕС е напълно ваксинирано

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:18, 31.08.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
8500 души северна германия призовани ваксинират отново
Слушай новината

70% от пълнолетното население вече е напълно ваксинирано, съобщиха днес от Европейската комисия. Общо над 256 милиона пълнолетни граждани в ЕС вече са получили пълен курс на ваксинация.

"Много съм доволна, че днес вече постигнахме целта си да ваксинираме 70% от пълнолетното население в ЕС преди края на лятото. Това е колективно постижение на ЕС и неговите държави членки, което показва какво става възможно, когато работим заедно със солидарност и координация. Усилията ни за увеличаването на ваксинациите навсякъде в ЕС да продължи, ще се запазят без да отслабнат. Ще продължим да подкрепяме по-специално онези държави членки, които продължават да изпитват трудности. Трябва да затворим имунитетната празнина, както и вратата пред новите варианти, и за да го постигнем, ваксинациите трябва да спечелят съревнованието с вариантите", заяви Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

Брюксел смята, че като се има предвид заплахата от нови варианти, е важно и през следващите години да продължи осигуряването на достатъчно ваксини, включително адаптирани ваксини.

На 20 май Европейската комисия подписа нов договор с "Пфайзер-Байонтех", в който се предвижда доставка на 1,8 милиарда дози ваксини между края на годината и 2023 г. Със същата цел Комисията използва и опцията за 150 милиона дози по втория договор с "Модерна".

Държавите членки имат възможността да препродават или да предоставят безвъзмездно дози на нуждаещи се държави извън ЕС, също и чрез механизма COVAX, допринасяйки така за глобалния и справедлив достъп до ваксини навсякъде по света. Възможно е да последват и други договори.

Досега Европейската комисия е осигурила 4,6 милиарда дози ваксини срещу COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младите волейболисти срещу Русия на полуфиналите
Младите волейболисти срещу Русия на полуфиналите
Румен Радев се срещна със здравния министър заради COVID-19
Румен Радев се срещна със здравния министър заради COVID-19