Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

70% от работещите в спешните центрове у нас са ваксинирани срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
14:44, 23.03.2022
Чете се за: 03:17 мин.
Още
светът изпълни целта сзо ваксинирани covid 2021
Слушай новината

70% от работещите в центровете за спешна медицинска помощ у нас са ваксинирани срещу COVID-19. Това показват резултатите от анонимно анкетиране на 233 от служителите в центровете за спешна медицинска помощ в страната. Анкетата е проведена в периода от 24 февруари 2022 г. до 17 март 2022 г. вкл., във връзка с организирани от Министерството на здравеопазването ежеседмични дискусии на тема „Ваксините и ваксинацията срещу COVID-19“. До момента са проведени 4 тематични дискусии с лектор изпълнителният директор на ИАЛ магистър-фармацевт Богдан Кирилов. Дейността се реализира в рамките на информационната кампания „+ мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

Анонимната анкета са попълнили 145 медицински (33 лекари, 60 медицински сестри и 51 фелдшери) и 89 немедицински специалисти (12 парамедици и 77 шофьори на линейки). От анкетираните лекари 85% посочват, че са ваксинирани срещу COVID-19, а 58% имат и поставена бустерна доза. От анкетираните фелдшери 76% посочват, че са ваксинирани, а при медицинските сестри този процент е 60.

Въпросите, задавани чрез анкетата към участниците след всяка от дискусиите, най-общо са: имат ли достатъчно информация за ваксините; каква допълнителна информация за ваксините биха желали да получат; от кои източници работещите в ЦСМП се информират за ваксините; какви са причините за ниското ваксинационно покритие в страната и т.н., като на тези въпроси анкетираните могат да посочват повече от един отговор.

На въпроса: „Какви според Вас са причините за ниското ваксинационно покритие в страната?“ анкетираните са дали 273 отговора. Малко над 40% от отговорите са: „експертите споделят противоречиви твърдения“. Сред другите посочени отговори са: „няма място, където човек да намери цялата информация за ваксините“, „недоверие в институциите, в науката и към гилдията“, „ниска здравна култура“, „народопсихология“.

На въпроса: „Каква допълнителна информация за ваксините бихте желали да получите?“ анкетираните са дали 435 отговора, като най-често даван (27% от всички отговори) е отговорът: „необходима е повече информация за безопасността и ефективността на ваксините“, следван от „препоръки за ваксинацията при страдащи от различни заболявания“ и „възможни странични реакции“.

На въпроса: „Полезна ли е дискусията, предхождаща анкетата?“ отговор са дали 227 от общо 233 анкетирани. 169 от тях, или 74%, отговарят „да“, 9% казват „не“, а останалите 16% - „не мога да преценя“.

Здравното министерство стартира информационна кампания за ползите от ковид ваксините

Дискусиите с работещите в центровете за спешна медицинска помощ ще продължат да се провеждат и през следващите месеци.

Българската национална телевизия е партньор на информационната кампания „Плюс мен“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Гюров се кандидатира за управител на БНБ
Андрей Гюров се кандидатира за управител на БНБ
Председателят на КЕВР: Цената на парното и газа ще расте, токът за бита няма да поскъпва
Председателят на КЕВР: Цената на парното и газа ще расте, токът за бита няма да поскъпва