НОВИНИ

9% ДДС за вино, бира и спортни съоръжения. Как ще се отрази това на бранша и потребителите?

ддс вино бира спортни съоръжения отрази бранша потребителите
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 30.07.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Намалението на ДДС от 20 на 9 % цели да подкрепи туристическия бранш, който е един от най-силно засегнатите от епидемията с коронавируса и извънредното положение.

Сметките на туроператорите показват, че ако до сега една почивка е струва 1000 лева, с намаляването на ДДС- то се очаква да поевтинее с около 110 лв..

Докато при хотелиерите и ресторантьорите нещата не стоят точно така. Освен страха и притеснението за повторна изолация, на практика се оказва, че в момента работят почти на загуба и следващите месеци са въпрос на оцеляване за тях. Туроператорите се надяват на повече туристи и удължен туристически сезон по Българското Черноморие.

От туроператорските фирми очакват значително понижение на цените за нощувка в хотелите от август месец, което пък ще доведе до повече записвания на туристи.

Здравка Чимева, туроператор: Наистина за нас ще бъде много добре, защото като цяло този пакет, ние говорим за организираните туристи, ще се намали с 11 процента, което не е малко. По принцип, в туризма не се печели от високата цена, а от оборота. Така че да се надяваме, че когато се намали цената ще имаме повече оборот, и повече приходи.

Таня Пенчева, туроператор: Туристите са уведомени за намаляване на ставката на ДДС-то. Даже вече имаме запитвания от сутринта насам. Хората появяват повече желание сега за Българското Черноморие. Така че надявам се да имаме и повече групи от една и повече датички като пътувания.

Във фитнес залите пък се надават, че със спестените пари от по-ниското облагане ще си покрият загубите за месеците, в които не са работили.

Георги Пенчов, управител на фитнес център: Като ще си запазим продуктите на цените, които са на бара, също така ще си запазим и посещенията, които са единични посещение, или членски карти, които са към нашия фитнес. Абсолютно всички цени си остават такива, каквито са.

Намаляването на ставката обаче няма да реши проблемите на хотелиерите и ресторантьорите, напомнят от бранша.

Васил Димитров, зам.-председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Благоевград: Това е хвърляне на прах в очите на всички занимаващи се в този сектор. Защото те ни намалят с 11 % данък ДДС., ставката която е. А на практика ни увеличават осигуровките с около 30 %, които са за един работник.

От ресторантьорския бизнес споделят още, че много от компаниите, предлагащи вода, безалкохолни и алкохолни напитки са увеличили ценните за доставка. Цените на стоките в заведенията обаче не са вдигани, за да няма отлив на клиенти.

Автор: Десислава Малинова,Федор Сургов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марсоход и дрон ще изучават Марс
Марсоход и дрон ще изучават Марс
Тир се обърна на магистрала "Хемус"
Тир се обърна на магистрала "Хемус"