НОВИНИ

9 млн. лв. за трайно укрепване на деретата в Каравелово, Богдан и Слатина ще поиска Областната управа на Пловдив

хората каравелово богдан живеят страх ново наводнение
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
14:53, 09.02.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Областна управа Пловдив ще настоява на първото заседание на Междуведомствената комисия следващата седмица да бъдат отпуснати от държавата 9 млн. лева, за да започне трайно укрепване на трите дерета в наводнените села Каравелово, Богдан и Слатина.

Това каза на пресконференция в Карлово областният управител Ангел Стоев, след като извърши извънредна проверка в трите села, за да провери как вървят дейностите по възстановяване.

Най-рано през март ще може да започне трайното укрепване на трите дерета. Дотогава, ако е необходимо ще се извършват превантивни дейности по почистване на наносите в деретата.

Община Карлово трябва да бъде готова с проектирането на новите речни корита следващата седмица. След това ще започне процедура по избор на изпълнител.

До момента държавата е отпуснала на общината 12 млн. лева, а за тази година местната власт е поискала още 60 млн. лв. за цялостното възстановяване на инфраструктурата в пострадалите населени места.

От утре 18 семейства, които са от първа и втора категория и имат тежки конструктивни проблеми по къщите, ще може да кандидатстват за отпускане на средства от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

"Трябва да се работи по проектирането за възстановяване на инфраструктурата и по реалните дейности за изпълнение на Закона за обществените поръчки. Разбирам притесненията на хората и че желаят по-бързо да се случат нещата сега и веднага. Това е мое желание и на държавата и на премиера Гълъб Донев, но има закон за обществените поръчки и ние трябва да работим по него", коментира Ангел Стоев - областен управител на Пловдив.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джеймс Крауфорд триумфира със световната титла в супергигантския слалом в Куршевел/Мерибел
Джеймс Крауфорд триумфира със световната титла в супергигантския слалом в Куршевел/Мерибел
Изострени съседски отношения предшествали убийството на психолога Иван Владимиров
Изострени съседски отношения предшествали убийството на психолога Иван Владимиров