НОВИНИ

9 от 10 фирми за бързи кредити използват нелоялни търговски практики

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:31, 25.06.2023
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

9 от 10 фирми за бързи кредити използват нелоялни търговски практики и така превръщат клиентите си в длъжници до живот. Това установи проверка на Комисията за защита на потребителите. Оказва се, че в България има близо 200 фирми, които предлагат кредит на момента и само 10% от тях го правят без скрити, допълнителни и изненадващи клаузи. Председателят на Комисията се закани този път проверката да завърши със сериозни глоби.

Най-лесното нещо в живота ѝ се оказва да изтегли бърз кредит. Най-трудното - да го върне.

"Когато е за отпускане на парите - много мили, много любезни. Всякакви варианти - за да не ходя до други институции. Много бързо се случиха нещата. Договорите, които ми предоставиха да прочета, бяха в доста объркващ за обикновен човек текст написани. Оттам-нататък, когато човек иска да проведе някакъв разговор за разсрочване, за промяна на вноски - ги няма. В един момент ямата се отвори".

Сега фирмата води дела срещу нея и в жилището ѝ влизат кандидати да го купят, тъй като е пуснатo за продажба от частен съдебен изпълнител. Типичен завършек в случаите, в които фирмите поставят в договорите непосилни за изпълнение условия, обяснени неразбираемо. Типична схема според адвоката, който често се занимава с такива дела.

"Различни клаузи, които не са позволени от закона, а именно клаузи за огромни по размер неустойки, огромни лихви, такси за предсрочно погасяване на кредита. За кредити в размер на 2000 - 3000 лв. се искат 8000 - 9000 лв. А за по-големите кредити от около 20 000 - 25 000 евро, сумата надхвърля 100 000 лева", заяви Росен Димитров, адвокат.

Цяла стая с папки. Комисията за защита на потребителите е изискала документи от всяка българска фирма, която предлага бърз кредит.

"В 90% от случаите намираме нелоялни търговски практики. Условията в договорите, които сме анализирали, са написани по неясен начин", заяви Стоил Алипиев, председател на КЗП.

Сложни текстове придружени от дружелюбни служители, които представят кредита като лесен за изплащане. Хората подписват без голяма яснота какво точно стои над подписа им.

"Те много трудно могат да преценят стойността на кредита, който взимат, доколкото същият се измерва с една сложна форма, която понякога затруднява дори хора, които работят експертно с нея. В тези договори са заложени много наказателни плащания като лихви, неустойки, такси, комисионни, които изобщо не са дължими. В известна част от тях се случва така, че след подписване на договора едностранно се налагат условия по същите от страна на търговеца - допълнителни такси, комисионни и наказателни плащания", заяви Стоил Алипиев.

Комисията е взела на прицел 180 такива фирми. Всяка от тях може да получи до 50 000 лева глоба за всяко открито нарушение.

"Ще има санкции, доколкото успяваме да се запознаем със ситуацията по предварителните анализи - много е възможно тези санкции да са в големи обеми", заяви Стоян Алипиев.

А жената, чийто апартамент е обявен за продажба, до ден днешен не може да се свърже с фирмата. Единственият им възможен разговор вече е в съда, тъй като фирмата за бързи кредити я съди да върне дълговете. А те вече са огромни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Росенов на победа от квота за Олимпиадата в Париж
Радослав Росенов на победа от квота за Олимпиадата в Париж
Левски се наложи над Пирин Благоевград в учебна игра
Левски се наложи над Пирин Благоевград в учебна игра