НОВИНИ

Емилиян Гебрев пред БНТ за взрива в складовете му край Карнобат: Нямам обяснение

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:23, 25.06.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

За по-малко от година - нов пожар и експлозии в склад на оръжейния търговец Емилиян Гебрев край Карнобат. Инцидентът е станал малко след полунощ. Като по чудо няма пострадали хора. ДАНС работи по случая. Заради взрива правителството започва проверки и затяга мерките за сигурност във военните ни заводи.

Инцидентът е станал близо час след полунощ. Взривовете в складовете, които се намират на около 6 километра от Карнобат, са чути в града, както и в Бургас. В тях е имало военни материали за производство на отбранителни продукти.

Помещението е изгоряло напълно, вътре е имало дама охранители, които са успели да избягат и да подадат сигнал. През целия ден в района имаше гъсти облаци дим, а периметърът е блокиран от полицията. По неофициална информация, пламъците са тръгнали отвън, допуска се, че става дума за саботаж.

"Аз нямам обяснение и нямам версия. До този момент няма яснота, защото са минали само няколко часа. Да не говорим, че преди една календарна година също имаше там такъв случай. До този момент никой нищо не е направил и не е казал", заяви Емилиян Гебрев.

Може ли да говорим за небрежност? Добре ли се охраняват складовете?

"Складовете се охраняват съгласно всички изисквания. Даже над всички изисквания. 00.45 ч. през нощта как виждате да има небрежност. До този момент нито за един от взривовете през последните десет години, които са се случили на територията на страната, някой ни е уведомил както нас, така и колегите от ВМЗ и другите фирми, за взривовете на петолъчката. Никой не е счел да уведоми никого", допълни Гебрев.

Складовете на "Емко" се намират на територията на бившите военни поделения, местността е известна като "Погребите". Площта е около 220 дка. Миналата година в края на юли пак имаше пожар и взривове в един от складовете. Сега инцидентът се случва дни след като България заяви, че ще се присъедини към коалицията за доставка на снаряди за Украйна.

През 2015 г. Гебрев, неговият син и производственият директор на "Емко" станаха жертви на опит за отравяне. Години по-късно прокуратурата обвини задочно трима руски граждани, които работят за военното разузнаване на Русия. Разследващите установиха и връзка между покушението и четири инцидента във военни складове и заводи от 2011 до 2020 г. Заради взривовете в Карнобат днес премиерът Николай Денков разпореди проверки на държавни и частни производствени предприятия от българската военна индустрия. Целта е спешно да се подсилят мерките за сигурност.

Вижте и още във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия замина за лагер в Банско с група от 25 футболисти
Славия замина за лагер в Банско с група от 25 футболисти
Карлос Алкарас спечели титлата в Лондон и се завърна на върха в световната ранглиста
Карлос Алкарас спечели титлата в Лондон и се завърна на върха в световната ранглиста