НОВИНИ

От окръжните групи до Европа - историята на ЦСКА 1948

окръжните групи европа историята цска 1948
bnt avatar logo
от БНТ
13:11, 25.06.2023
Чете се за: 04:40 мин.
Спорт
Слушай новината

2016-а бе турбулентна година за "червена" България - година, изпълнена с красиви моменти, но и с такива, за които, едва ли, някой иска да си спомня като фалита на ПФК ЦСКА ЕАД. Тази история даде началото на събития, след които нямаше връщане назад.

Датата 19 юли 2016-а година пък даде старта на ФК ЦСКА 1948.

"Тези, които го създадохме бяхме до един фенове от терен и беше въпрос на етични ценности. Опитахме с по-нормални средства да овладеем процеса и да няма това разделение на хората. В личен разговор по телефона с господин Ганчев дори го помолих да не се прескача "Б" Група, защото знаех, че това ще доведе до разделение", разказва Петьо Ганев, който е председател на Учредителното събрани на ЦСКА 1948.

"През последните седем години има всякакви хипотези около нашето учредяване, но ви уверявам, че всичко е лъжа. Честта е преди всичко. От първия ни мач на 11 юли 2016-а година между блоковете в Люлин срещу полицаите от управлението и техните приятели до днес ние играем едно и също. Никой не вярваше, че ще оживеем, но ето ни тук", споделя още той.

За трудния път на "червените" през окръжните групи говори още и изпълнителният директор на клуба Добрин Гьонов, който разкри, че отборът продължава да следва своето мото "Честният път към върха"

"Не беше въобще лесно. Минахме през какви ли не препятствия за тези седем години. Стигнахме до Първа лига, преборихме се за 3-ото място, играхме финал за Купата. Всичко това ни коства много усилия. "А" Окръжна група не е толкова лесна да се спечели, когато си длъжен да го направиш и играеш с деца. Спомням си победата ни с дузпи срещу Брацигово в баража. Това беше много емоционален момент. След това, когато влязохме в Първа лига жребият още в първия кръг ни изпрати срещу ЦСКА 1948", заяви Гьонов.

"Ние сме създадени с тази идея да бъдем честни и да следваме принципите си. Има много примери за това. Имаше гласове, че в двата мача с Лудогорец - финалът за Купата и двубоя в първенството ще има "нагаждане", Ние обаче си ги изиграхме и двата и показахме, каквото можехме", допълва той.

Гьонов коментира и какви са следващите цели пред ЦСКА 1948, свързани с дебютното участие на тима в Европа, както и за предстоящия сезон в Първа лига.

"Със сигурност Лигата на конференциите е черешката на тортата. Ние сме представител на България в Европа. Падна ни се един от традиционно силните отбори в Европа - ФКСБ. Има време до мача, ще се подготвим и виждате, че при нас има надграждане с всеки един полусезон. Въпреки че се изправяме срещу много силен противник, ние излизаме с ясната идея, че трябва да го отстраним, а след това да елиминираме още два опонента, за да влезем в груповата фаза. Дали това ще се случи не знаем, но това са ни целите", сподели изпълнителният директор на "червените".

"Миналата година бяхме трети в първенството тази година трябва да го затвърдим. Дори трябва да опитаме да се доближим до отборите, които бяха пред нас. Купата ще си я гоним също", завърши Добрин Гьонов.

Автор: Иво Бързаков

Целия материал гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново валежи и гръмотевични бури
Отново валежи и гръмотевични бури
МВР: След обилните валежи през нощта, обстановката се нормализира
МВР: След обилните валежи през нощта, обстановката се нормализира