НОВИНИ

От нашите пратеници в Атина: С какви нагласи отиват до урните гърците?

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 25.06.2023
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

В Гърция гласуват за нов 300-членен парламент. Тези избори идват само месец след парламентарния вот на 21 май, когато победителят "Нова демокрация" не успя да спечели пълно мнозинство и върна неизпълнен мандата.

Заради горещото време в Атина, пред едно от училищата, където се гласува, имаше опашки още в 7.00 часа сутринта. Сега вече пред изборните секции има доста по-малко хора, дошли за да гласуват. Мнозина смятат, че те вече отиват на плаж. Няма особен голям интерес към тези избори, които идват само месец след предишните.

Смята се, че няма интрига и победителят е предизвестен. Много е интересно колко партии ще успеят да прескочат 3-процентната бариера за влизане в парламента. Ако те са много, то тогава вотът ще бъде по-раздробен, по-малко проценти ще получат влизащите в парламента партии, съответно и първата. Изчисленията показват, че "Нова демокрация" трябва да спечели минимум 38% от гласовете на тези избори, за да сформира пълно мнозинство в парламента.

Друга интрига е какво ще се случи с левите партии и дали СИРИЗА, която се представи на изборите на 21 май, сега ще успее да подобри резултата си или точно обратното и какво ще последва в лявото пространство след този вот.

С каква нагласа тръгват хората към тези избори и какво е важно за тях в момента - ето някои мнения:

Елени, жител на Атина: "Искам нещата да се развиват, да става все по-добре, особено в сферата на образованието и здравето. Искам да виждам промени. Всички кандидати обещават промени, но аз искам конкретни предложения. Имам дете и искам по-добро бъдеще за него."

Димитрис, жител на Атина: "Политиците трябва да разберат какви проблеми имат хората и да ги обнадеждят. Защото мисля, че хората са загубили надежда. Да ви кажа честно - нямам очаквания. Надявам се, че нещата ще се променят."

Катерина, жител на Атина: "Очевидно искаме по-добро бъдеще за децата. Искаме да видят как страната ни се развива. Това трябва да е важно за Европа."

снимки: БТА

В Гърция гласуват само с хартиени бюлетини. Има и чисто бяла бюлетина, която е т.нар. протестен вот или "не харесвам никого". Очаква се в късните следобедни часове избирателната активност пред секциите да се засили.

Вижте повече в прякото включване на Аделина Радева и Станислав Златев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венци Стефанов: Надявам се с помощта на Бакеро един ден футболистите на Славия да са гръбнака на националния отбор
Венци Стефанов: Надявам се с помощта на Бакеро един ден футболистите на Славия да са гръбнака на националния отбор
Левски започва в понеделник (26 юни) продажбата на абонаментни карти за сезон 2023/24
Левски започва в понеделник (26 юни) продажбата на абонаментни карти за сезон 2023/24