НОВИНИ

Светът гледа към Русия - какво следва? - коментар на журналистите Валери Тодоров и Чавдар Стефанов

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
09:32, 25.06.2023
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Едва ли изпращането на Пригожин в Беларус, който има 25-хилядна сила с тежко въоръжение зад гърба си, прилича на изгнание. Остава въпросът дали това беше военна или политическа интрига. Очевидно Пригожин от една страна тества ситуацията, я от друга явно тества възможностите за бъдещата си кариера. Това коментира в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" журналистът, бивш кореспондент в Москва, Валери Тодоров.

Според него, това е политическа заявка от страна на Евгений Пригожин. Освен това, е и покана към Путин да се изясни с обкръжението си и да се види на кого държи.

"Този бунт или провокация, или метеж всъщност тества ситуацията, стабилността на властта в Русия", подчерта Тодоров.

По думите на журналиста, бивш кореспондент в Москва, Чавдар Стефанов руският народ е твърде инертен след тези 23-24 години управление на Владимир Путин и креатурата около него. Другото важно е, че тези събития показаха слабостта на президента Владимир Путин:

"Той беше страхлив и в обръщението си към руснаците вчера."

Стефанов изтъкна, че Пригожин е показал, че в Русия освен сила, друго няма. Слабостта на Путин тепърва ще влияе върху всички процеси в Русия, тъй като единодушно депутати и други застъпници повтарят, че Путин е Русия, а Русия е Путин.

Валери Тодоров припомни, че Пригожин заяви, че Москва е излъгала за Украйна.

"Освен това каза, че се задава нов президент. С това той направи интересна аналогия. Той хвърли отново вината върху Шойгу и върху Герасимов - министър на отбраната и началника на Генералния щаб, като отново акцентира върху съмнението, че войната е предизвикана от злоупотреби в армията, а не от някакво патриотично чувство или защита на националната сигурност на Русия. Много показателни изказвания. Прави ги човек, който е близък до Владимир Путин и който не каза нито една лоша дума през целия този период, през тези часове по адрес на президента."

Тодоров изтъкна, че очевидно личната война на Пригожин с Шойгу и Грасимов е в дъното на този метеж. Егото на президента, разбира се, е накърнено. Ореолът на недосегаемост на властта в Кремъл е разбит и това ще има и политически, и икономически, и военни, и други последствия и реално отражение на войната в Украйна.

Според Чавдар Стефанов, пред нас имаме две чудовища - едното създаде другото:

"Чудовището Путин създаде чудовището Пригожин. След това Пригожин започна да става неуправляем, особено след като навлезе в лагерите и в затворите и успя да и успя да убеди 40 000 - 50 000 криминални затворници да встъпят във войската му, а това е една огромна сила."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Настимир Ананиев: Опитът за метеж може да се използва за една голяма мобилизация в Русия
Настимир Ананиев: Опитът за метеж може да се използва за една голяма мобилизация в Русия
САЩ и Ямайка не се победиха в мача на откриването на Голд къп 2023
САЩ и Ямайка не се победиха в мача на откриването на Голд къп 2023