НОВИНИ

Абу-Муслим Амаев се класира за полуфиналите на европейското първенство по борба в Загреб

абу муслим амаев класира полуфиналите европейското първенство борба загреб
Снимка: БФ Борба
bnt avatar logo
от БНТ
16:22, 21.04.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Абу-Муслим Амаев се класира на полуфиналите в категория до 63 кг класически стил на европейското първенство по борба в Хърватия, а други трима български национали отстъпиха на четвъртфинали и все още имат шансове да играят за бронзови отличия.

Амаев започна турнира с туш срещу шведа Вирджил Бика при резултат 5:5, а на четвъртфиналите българският национал спечели с 9:4 срещу латвиеца Александрс Юркас. В следващата си схватка Амаев ще се изправи срещу действащия европейски шампион в категорията Лери Абуладзе от Грузия, който стартира турнира директно от четвъртфиналите.

Най-тежка бе програмата на Семьон Новиков на 87 кг. Носителят на пояса „Никола Петров“ започна срещу двукратния бронзов медалист Ханес Вагнер и победи германеца с категоричното 9:0. В следващата си схватка българският национал се изправи шампиона от миналата година Тюрпал Бисултанов, който взе първите три точки от партер. Остатъкът от схватката обаче бе контролиран от Новиков, който спечели безответни 12 точки за край с техническо превъзходство.

Програмата не стана по-лесна за българския национал, който се изправи срещу унгареца Ищван Такач на четвъртфинал. Новиков загуби три точки след партера в първата част и успя да върне само две до края на двубоя. Така той ще се надява Такач да го изтегли на репешаж.

Айк Мнацаканян започна на 77 кг с убедителна победа с 8:0 срещу албанеца Кевин Купи, след което българският национал надви и поляка Патрик Беднарц с последна точка. На четвъртфиналите обаче Мнацаканян отстъпи с 1:6 на турчина Юнуш Башар.

Стефан Григоров стартира на 55 кг с победа с 9:0 срещу молдовеца Артьом Деляну, а в следващата схватка българският национал отстъпи със същия резултат на двукратния световен и двукратен европейски шампион Елданиз Азизли от Азербайджан.

Тази вечер, след полуфиналите при мъжете, Мими Христова ще се бори за злато на 65 кг при жените. Биляна Дудова и Евелина Николова ще играят за бронзови медали на 62 и 57 кг. БНТ 3 ще излъчи финалните срещи за деня пряко в ефира си от 19 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилияна Николова е временно втора в многобоя на Световната купа в Баку
Стилияна Николова е временно втора в многобоя на Световната купа в Баку
Ани Вангелова е полуфиналистка на двойки на турнир по тенис в Еквадор
Ани Вангелова е полуфиналистка на двойки на турнир по тенис в Еквадор