НОВИНИ

Аделина Радева: Битката за човешката душа е най-важната и тя се води всеки ден

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 29.12.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

По традиция Българската национална телевизия ще обобщи изминалите 12 месеца в специалното обзорно предаване "Събитията на 2023" – тази вечер от 20:50 ч. по БНТ 1.

Водеща на специалното предаване е Аделина Радева.

"Тази година видяхме втора война, видяхме повече връзки, които се разпадат и повече трудности, които стоят пред нас. Мисля си, че в тези години на прехода, на този изначален ентусиазъм, че тръгваме по правия път, че нещата ще се оправят, минахме през много кризи и през осъзнаването, че това няма да стане бързо, много болезнено осъзнаване, че става дума за маратонско бягане. Спасителите, които си представяме, че са ЕС и САЩ, които смятаме за някакви родители, които ще ни възпитават и накрая ще ни дадат най-хубавата част от яденето, но не се случва така, има други правила в отношенията. Стигаме до същината и тя е, че всичко се случва на една нива, на която сеем и жънем и тази нива е човешката душа. Битката за човешката душа е битката между доброто и злото и тя се случва всеки ден. Независимо дали сме уморени или не, тя продължава да се води", каза Аделина Радева в "Денят започва".

Тя подчерта, че нивата, която ще пожънат нашите деца и внуци е тази, която ние ще посадим.

"През 2023 г. войните се умножиха, вместо да приключат, изкуственият интелект отвори вратата на новия свят, в който мнозина вече се чувстват изгубени, коалициите се сформираха на принципи, пред които застана частицата "не", а компромисите бяха поднесени в менюто ни днес като политическо ястие, което изглеждаше невъзможно за преглъщане вчера", посочи Аделина Радева.

В обзорното предаване "Събитията на 2023", заснето със специални визуални ефекти във високотехнологичното студио на БНТ, равносметка за изминалите 12 месеца и прогноза за бъдещето ще направят двама души, за които 2023-а беше година на успеха, като са си поставили големи цели и занапред. Това са Анджела Родел, която заедно с Георги Господинов стана носител на Международен „Букър“ за превода на романа „Времеубежище“, и д-р Никола Константинов от института INSAIT, завършил Оксфорд и определян като един от най-перспективните млади учени в Европа в областта на изкуствения интелект.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой казва, че Новак Джокович няма своите идоли в спорта?
Кой казва, че Новак Джокович няма своите идоли в спорта?
Бостън нанесе 28-ма поредна загуба на Детройт в НБА
Бостън нанесе 28-ма поредна загуба на Детройт в НБА