НОВИНИ

Аделина Радева: Интересува ме оцеляването на ценностите

аделина радева интересува оцеляването ценностите
bnt avatar logo
от БНТ
10:42, 29.06.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Култура
Слушай новината

"Aнгажимент на медиите e да образоват своята публика, да различават истината от фалша". Това казва водещата на централната емисия "По света и у нас" Аделина Радева в интервю за dir.bg. Тя споделя за принципите в журналистиката и разказва за специалната предизборна програма на БНТ за "ИЗБОРИ 2021 #ИзбериВажното", която всекидневно представя участниците, политическите послания на партиите, техните лица и идеи. Част от програмата са предизборните диспути, които Аделина Радева и колегите ѝ Надя Обретенова, Даниел Михайлов, Марина Матева и Христина Христова водят в предизборния период от понеделник до четвъртък в 16 ч. по БНТ 1.

Аделина Радева е сред емблематичните имена в телевизионния ефир. Автор и водещ на много филми и предавания. Ежедневно проследява актуалните и горещи теми от деня, а в публицистиката винаги търси отговори. Между подготовката на новините и предизборните диспути, успява да разкаже какво да очакват зрителите в период на надпревара на политическия терен и страсти от Европейското първенство по футбол.

"Журналистиката е продукт на екипна работа, опит и огромно желание да бъдеш честен към темата, по която работиш и към хората, които ще ти се доверят, за да изберат да получават информацията именно от медията, която представляваш", категорична е водещата.

За нея журналистически материал не се готви от днес за утре, а подготовката започва от първия ден, от който си в тази професия.

Аделина Радева за отговорността на обществената телевизия

Тя признава, че е важно принципите и стандартите на журналистиката да се следват и отстояват без компромис. Интересува се от оцеляването на ценностите – не само в професията, но и в начина, по който избираме да живеем.

"Журналистиката в крайна сметка е територията, на която най-първо се регистрират процеси, промени и катаклизми в едно общество и много преди да дойде времето за техния исторически анализ – има задачата да ги направи явни, дава шанс за корекция, преди да е станало късно", смята Аделина Радева.

БНТ със специални предавания за предсрочните парламентарни избори

Аделина Радева определя БНТ като лидер в изборните студиа, формати и предавания, които се излъчват в изборния ден и вечер заради традициите, професионализма и осъзнаването на отговорността.

"В тази пълна с избори година, обществената телевизия отново предоставя на зрителите най-добрата възможност да бъдат информирани и да получат най-широкото поле за коментари и размисъл", разказва водещата.

БНТ отразява кампаниите на всички участници, а след това първите резултати и реакции на основните претенденти за българския парламент.

Заедно с това, феновете на футбола могат да гледат и пълната програма на Евро 2020, която е сред най-големите и очаквани спортни събития в ефира. Аделина смята, че ще бъде изпитание, но и голямо удоволствие на терена на едно студио да се съберат колегите от нюзрума и спортната редакция и едновременно да проследят големия финал на двете толкова различни състезания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тим Мерлие спечели третия етап от "Тур дьо Франс"
Тим Мерлие спечели третия етап от "Тур дьо Франс"
От 7 юли изплащат новия размер на пенсиите и 50 лв. добавка
От 7 юли изплащат новия размер на пенсиите и 50 лв. добавка