НОВИНИ

Адв. Менков за присъдата "престъпление при евентуален умисъл" на убиеца на Милен Цветков: Има пробив в съдебната практика

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
11:51, 22.07.2023 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Кристиан Николов, който уби журналиста Милен Цветков в жестока катастрофа, отново е зад решетките, след като изчакваше окончателното съдебно решение под домашен арест. Вчера Върховният касационен съд потвърди присъдата от 9 години затвор.

Николов няма да има право да шофира 10 години. Признаването на евентуален умисъл за катастрофата, при която загина Милен Цветков, е пробив в съдебната практика в последните три десетилетия. Позицията е на адвоката на семейството на журналиста Менко Менков.

Милен Цветков загина, след като колата му беше пометена, докато изчакваше на червен светофар на Великден 2020 година. Експертизи доказаха, че Кристиaн Николов е седнал зад волана след употреба на кокаин, амфетамин и марихуана. Карал е с близо 100 км/час.

Почти 2 години след катастрофата Софийският градски съд постанови 9 години затвор за 23-годишния Николов, отхвърляйки искането на прокуратурата за 15 години лишаване от свобода и отнемане на шофьорската книжка на младежа завинаги.

Прокуратурата твърдеше, че има евентуален умисъл, а съдът реши, че катастрофата е станала по непредпазливост. През декември 2022 г. присъдата от 9 години затвор за Кристиaн Никлов беше потвърдена и от Софийския апелативен съд. И втората инстанция реши, че катастрофата е причинена по непредпазливост. Вчера Върховният касационен съд отсъди окончателно: деянието е извършено при евентуален умисъл.

"Изключително важно е, че ВКС, може би за пръв път в последните 33 години, реши да приеме, че деянието е извършено при евентуален умисъл, което беше голямата ни борба. Така че той като последна инстанция по право, която определя наказателната политика, сложи едно добро начало, с което би следвало по-нататък прокуратурата и съдилищата да се съобразяват".

Защитникът на Николов, Любомир Таков, определи съдебното решение като изключително тежко за Кристиан и семейството му и коментира, че съдебният състав не е бил единен. Съдия Шишкова е подписала присъдата с особено мнение.

"Ако следваме логиката на частното обвинение и на прокуратурата, която частично бе възприета и от ВКС, то всяко умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата би водило след себе си форма на вината евентуален умисъл, което е силно погрешно", се казва в позицията на адвоката.

Минималната присъда за умишлено деяние е 10 години затвор, а Кристиaн Николов е осъден на 9 години лишаване от свобода, посочи адвокатът на семейството на Милен Цветков.

"Размерът на наказанието в случая няма никакво значение, тъй като по-важно беше да успеем да преобърнем представата на решаващите органи за това, че при тези случаи трябва да се търси форма на вината евентуален умисъл", посочи Менко Менков.

Адвокатът на Кристиан смята, че трагедията на две семейства - на Милен Цветков и Кристиан Николов, е била употребена политически и кариерно.

"Осъдителната присъда на Кристиан Николов няма да прекрати войната по пътищата, нито ще спре младежите да се дрогират. Кристиан дълбоко съжалява за стореното, осъзна какво е причинил и не 9 години, а докато е жив, няма да си прости мъката, която е причинил на хората, обичали Милен Цветков".

От снощи Кристиан Николов е в Софийския затвор. С приспадането на излежаното досега му остават около 6 години и половина зад решетките.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оранжев код за опасно горещо време в 10 области в страната
Оранжев код за опасно горещо време в 10 области в страната
Светла Оцетова пред БНТ: Пловдивският гребен канал е абсолютно конкурентен на останалия свят
Светла Оцетова пред БНТ: Пловдивският гребен канал е абсолютно конкурентен на останалия свят