НОВИНИ

Поредна група български пожарникари се включва към екипите за гасене на пожари в Гърция

Цанка Николова
от Цанка Николова
08:57, 22.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко 79 са активните огнища в Гърция към момента. Само вчера са пламнали 52 нови пожара. Към момента не се съобщава за жертви. В помощ на гасенето се включиха пожарникари от няколко европейски страни, сред тях и България. Тази сутрин поредната група български пожарникари отпътува за южната ни съседка. Помощта за Гърция е по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз.

12-часови дежурства и пълна готовност за реакция по всяко време. За шест дни, откакто са в Гърция, българските пожарникари от втората група се включват в потушаването на два пожара, обхванали основно сухи треви и ниска растителност. Очаквано - срещат и предизвикателства.

"Тук вятърът е почти постоянен и постоянно сменя своята посока, което създава изключителни трудности при овладяването на пожарите и особено когато те са вече по-развити. Основната трудност е новият терен като цяло, различни условия, различните условия на работа, високите температури", обясни главен инспектор Петър Петров, ръководител на българския екип в Гърция.

Българските пожарникари са разпределени в покрайнините на Солун. А от днес още 50 наши огнеборци застават рамо до рамо с колегите си, които вече се борят с огнената стихия в южната ни съседка. С новата група, която заминава днес в Гърция, вече ще има 70 български пожарникари, които ще помагат с овладяването на огнената стихия в южната ни съседка.

"Полезен е за всички нас този механизъм, защото изключително бързо става координацията на сили и средства и пренасочването. Например, вчера официалното искане от колегите от Гърция пристигна, днес, както виждате, на сутринта, на следващия ден ние имаме готовност да изпратим екипи. Същото нещо може да очаква и България от нашите партньори от ЕС", коментира главен комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН.

Част от българските огнеборци ще останат в Гърция до началото на август или докато гръцките им колеги имат нужда от тях.

"Ние вече проведохме инструктажа. Те знаят как да се държат, ние имаме курс за участието им в такива мисии. Така че те са запознати с особеностите на една такава задгранична мисия и трябва да се представим на най-добро ниво, така, както се представяме и тук", посочи Калоян Дончев, ръководител на българския екип в Гърция.

"При едно такова произшествие като горски пожар, който се развива изключително бързо, е много важно също с хора, които срещаш за първи път, по възможно най-бързия начин да започнете да работите", допълни гл. инспектор Петър Петров, ръководител на българския екип в Гърция.

Освен от България Гърция получава помощ и от Полша, Румъния, Словакия, Франция и Италия.

Вижте и още във включването на Цанка Николова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лео Меси с бляскав дебют и победен гол в последната минута за Интер Маями
Лео Меси с бляскав дебют и победен гол в последната минута за Интер Маями
Радостин Стойчев и трансферът на Везенков в НБА в "Арена спорт" в неделя от 12:30 ч. по БНТ 1
Радостин Стойчев и трансферът на Везенков в НБА в "Арена спорт" в неделя от 12:30 ч. по БНТ 1