НОВИНИ

Румен Гечев: Политиката на кабинета е пасивна

bnt avatar logo
от БНТ
21:34, 21.07.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Българското правителство трябва да има програма от национални приоритети, които да бъдат следвани, заяви депутатът от БСП Румен Гечев в "Панорама".

Според Гечев политиката на кабинета е пасивна и чакат предложенията на кметовете, министрите и държавните институции. В другите стани правят средносрочни и дългосрочни програми, коментира той.

"Имаме общи цели, но и доста големи различия с управляващите. Ние неотдавна бяхме в управление с колегите от "Промяната" и достигнахме рекордни нива от 20 млрд. лв. за социални цели, без да се нарушат бюджетният дефицит и държавният дълг. Сега обаче имаме съществени различия с колегите от ГЕРБ и Промяната, тъй като на практика те провеждат политика, която противоречи на тази на ЕС".

Трябва да се харчи според националните приоритети, а не според това кой има по-интересно предложение в момента, заяви социалистът. БСП настоява да се приеме европейската практика за постепенно увеличаване на дела на бюджетните разходи в БВП.

Народното събрание отне концесията на пристанище "Росенец"

Отнемането на концесията на "Росенец" е в нарушение на международното право, каза Румен Гечев.

"Това е против интересите на България. Това може да блокира доставките на нефт, тъй като рафинерията може да реагира със спиране или силно намаляване на производството. Няма как България да не изпълнява тези концесионни договори".

Финансовият министър Асен Василев, който също бе гост в "Панорама", се съгласи с думите на Гечев, но посочи, че в случая има решение на ЕП, с което се постановява да се отнемат концесиите на всички руски компании.

"Вие успяхте и това беше положително, да извоювате дерогация за две години за доставките на петрол на Нефтохим. Дерогацията обаче по никакъв начин не задължава България да отнема концесията или лиценза на "Лукойл", отговори му Гечев.

Депутатът съзря бизнес интереси от страна на вносителите на предложението - ДПС.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилияна Николова е на трето място, а Боряна Калейн четвърта във временното класиране за многобоя на Световната купа
Стилияна Николова е на трето място, а Боряна Калейн четвърта във временното класиране за многобоя на Световната купа
Китай продължава да печели златни медали на световното първенство по плувни спортове
Китай продължава да печели златни медали на световното първенство по плувни спортове