НОВИНИ

Отново напрежение между София и Скопие заради посещението на деца от Битоля у нас

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:26, 21.07.2023
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

Поредно изостряне на отношенията между България и Република Северна Македония. Поводът - вътрешното министерство в Скопие е изпратило сигнал до прокуратурата в Битоля срещу художествено студио, водило на няколко пъти деца у нас, включително на срещи с български политици, между които президентът Румен Радев.

Вътрешният министър Оливер Спасовски е поискал проверката с мотива, че децата са използвани за политически цели без техните родители да бъдат уведомени за програмата им в България. Последва остра реакция у нас.

Децата от детското художествено ателие "Св. св. Кирил и Методий" и в началото на юли заедно със свои връстници от България рисуваха картина с размери 5 на 6 метра, изобразяваща мечтаното единство между Северна Македония и България пред Народния театър в София.

Пред БНТ учителят, довел децата в България - Славчо Неделковски, отхвърли категорично всички обвинения.

"Считаме като срамни обвиненията, че нашето студио, което е вече на 55 години, е злоупотребило с децата за политически цели. Още повече, че за 24 часа нещата се промениха тотално - от грешна проява, до явно обвинение от МВР. От ваши колеги в Македония разбрахме, че за това явно обвинение няма никакъв документ. И ние не знаем нито какво се случва, нито какво реално прави полицията. Децата пътуваха в България, родителите бяха информирани и вътрешният министър няма никакъв реален повод за тази си активност. Идея нямам от къде дойде всичко това".

Информацията, че родителите на децата не са били уведомени за програмата на посещението в България е публикувана в писмо на организацията "Младежко посолство "Мегяши" до македонски медии, след което попада в полезрението на Вътрешното министерство. Според въпросното дружество, децата са били употребени за политически цели, срещайки се с български политици. Институциите в България реагираха остро на случилото се. Вътрешното министерство на Северна Македония се е самосезирало по информацията в медиите и е уведомило държавното обвинение в Битоля.

От прессекретариата на държавния глава припомниха, че Румен Радев се срещна с младите художници от България и Северна Македония на 4 юли в рамките на социалната кампания на Фондация "Българска памет" - "От двете страни на границата", чиято цел е да подкрепи развитието на добросъседство и приятелски отношения между двете държави и да насърчи връзките между децата и младежите.

От президентството определят като несъстоятелни твърденията за "политическа злоупотреба с деца", циркулиращи в Република Северна Македония и подчертават, че срещата на 4 юли е била открита за медиите.

"Обезпокоително е, че без значение на фактите и реалността, в Северна Македония отново се правят опити за целенасочена кампания срещу България и за дискредитиране на дейността на неправителствена организация, която работи за укрепването на сътрудничество между двете държави".

От Външното ни министерство посочиха, че будят опитите такива положителни инициативи да бъдат представяни в отрицателен контекст в Северна Македония будят тревога и недоумение.

МВнР за случая с децата от Битоля: Подобни провокации от страна на РСМ будят тревога и недоумение

Зам.-председателят на парламентарната външна комисия Екатерина Захариева също изрази възмущението си и припомни, че децата освен у нас, са водени на подобни фестивали и в други страни, където също са се срещали с кметове и политици.

"Считам, че политиците в РСМ наистина прекрачват всякакви граници, защото чрез култура ,чрез образование, чрез младите хора, ние ще се сближим и наистина е безобразие това, което се случва", заяви Захариева.

Даниел Лорер от ПП-ДБ определи твърденията на вътрешния министър Спасовски като пресилени и ненавременни.

"Нека те да си огледат нещата, а ние да се грижим за това македонските българи да бъдат защитени в конституцията, а Северна Македония най-после да започне преговорите си за членство в ЕС, където ние я очакваме"

От парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов остро осъди действията на македонското вътрешно министерство, насочени срещу малолетни деца .

"Ето защо "Възраждане настояваме МВнР да излезе с осъдителна декларация за това, което се случва. Да бъде поставен веднага въпросът пред нашите т.нар партньори на най-високо ниво", каза той.

Както Костадинов, така и Тошко Йорданов от ИТН за пореден път обвиниха за случващото се ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС заради вдигането на българското вето над членството на РСМ в ЕС .

"Веднага след това започнаха ето такива неща - побоища, стрелби, а сега и вече - дъното. Не знам как да го нарека - това, че едни деца от една страна са отишли да рисуват с други деца. Отвратително е и вината е на българския парламент и на българските политици", заяви Йорданов.

От БСП и ДПС не коментираха темата.

Репортери: Ирина Цонева, Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР за случая с децата от Битоля: Подобни провокации от страна на РСМ будят тревога и недоумение
МВнР за случая с децата от Битоля: Подобни провокации от страна на РСМ будят тревога и недоумение
НС прие промени в Закона срещу домашното насилие, създаде регистър на случаите на педофилия
НС прие промени в Закона срещу домашното насилие, създаде регистър на случаите на педофилия