НОВИНИ

България ще предостави стари БТР-и на Украйна, реши парламентът

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:42, 21.07.2023 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
Политика
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Със 142 гласа "за" парламентът реши да предостави на Украйна стара бронирана транспортна техника с въоръжението към нея и резервни части от МВР.

Вносителите увериха, че няма да се намалят бойните способности на българската армия и че 32 държави са предоставили военна техника на Украйна. Стигна се до словесни престрелки между ГЕРБ и БСП за това изнасяно ли е оръжие за Украйна, докато Корнелия Нинова е била министър. Нинова заяви, че вече е спечелила дела за тези твърдения.

Вносителите на предложението обясниха, че ще разсеят няколко мита.

"Не е вярно, че ще намалим бойните способности на армията и че помощта, която оказваме ни струва скъпо. До момента веднъж сме оказвали помощ - 20 милиона лева, а Украйна е купувала от нашите военни заводи техника за 5 милиарда", обясни Ивайло Мирчев - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Мирчев изтъкна още, че 32 държави са дали военна техника на Украйна.

"През декември от САЩ е получено писмо, че ни дава милиони помощ, но служебното правителство, явно от страх да не влезем във война, не е приело. Украйна стои на пътя на Путин преди да тръгне към нас. Щом даваме оръжие на Украйна, влизаме във война с Русия - този мит е развенчан. Президентът предостави боеприпаси и не влязохме във война. Надявам се президентът да се е успокоил".

Върви процес на разоръжаване на България, смятат от "Възраждане".

"Това решение е позорно и съкращава и без това мижавия ни отбранителски потенциал. Обясняваме, че нямаме потенциал и казваме "ела, Вълчо, изяж ме". НАТО щяло да ни пази. Появи се идея да дадем и черешовите топчета от музеите", коментира лидерът на партията Костадин Костадинов.

БСП попитаха колко струва техниката, която предоставяме и изтъкнаха, че няма анализ.

"Някой ви е подал да подпишете. Вие сте се сбили кой да се подпише между Пеевски и Борисов, за да блеснете. Господин Мирчев, на вас се е паднало. От Ропотамо и Феята, цялата бойна техника по парковете да пратим", каза Георги Свиленски - депутат от ПГ на БСП.

"Скоро сте на Бузлуджа, летящата чиния я пратете на Путин", отговори му Мирчев.

Музейните експонати не може да се ползват, това ще се случва със санкция на парламента, посочи Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

"Да не се окаже, че сте продали повече, отколкото ние даваме. Да не се окаже, че БСП са изнасяли оръжие за Украйна", коментира още Гаджев.

"Търпях ви, мълчах ви и ви заведох дела. Една, две, три присъди по три дела по повод клевети към Корнелия Нинова. Свалете си имунитетите и елате в съда", отговори лидерът на БСП.

ИТН попитаха дали тези БТР-и не може да се използват от Гражданска защита.

"Трябва да мобилизираме всички украинци в България и да ги изпратим на фронта заедно с БТР, защото са в България и карат скъпи коли, а за Украйна са дезертьори", коментира Андрей Чорбанов от ПГ на ИТН.

Предложението беше прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Костов: Очаквам победа срещу Ботев Пловдив
Николай Костов: Очаквам победа срещу Ботев Пловдив
Изабелла Шиникова постигна четвърта поредна победа на турнир в Порто
Изабелла Шиникова постигна четвърта поредна победа на турнир в Порто