НОВИНИ

Скандали в парламента заради промяната в дневния ред

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:15, 21.07.2023
Чете се за: 07:57 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Председателят на Народното събрание предложи в днешния дневен ред да се включат нови 10 точки и това взриви залата. Опозицията се обяви против и възпря законодателния процес с процедурни хватки.

Три часа след началото на пленарния ден нито един законопроект не е разгледан. Сред предложените десет точки, които мнозинството прие са за прекратяването концесията на пристанище "Росенец" и за предоставяне на стари БТР-и от МВР на Украйна. По предложение на БСП програмата беше пренаредена безброй пъти, така че вече не се знае коя точка след коя би трябвало да се разглежда.

В този пленарен ден има всичко - обиди, наказание, дефиниции на думи, изчисления, че вече са похарчени над 300 000 лева без да има реална работа, модни критики, излъчване на записи от телефон. И още и още.

Вижте повече в прякото включване на Милена Кирова

Денят започна с пренареждане на дневния ред. И нови 10 точки, предложени от председателя.

Петър Петров, “Възраждане”: "Виждам ентусиазма на народните представители да работят поне до неделя следобед, като започнат отсега с девет точки, които са предложени... - 10 ли са? Извинявам се, г-н председател, и на мен ми беше трудно да следя поредността на точките."

Георги Свиленски, "БСП за България": "Влизате с една папчица под мишница, изчитате 10 точки и казвате: "Колеги, гласувайте". Бойко Борисов е внесъл девет от тях и трябва да се приемат, защото ако не се приемат, става нещо инцидентно в държавата."

Хамид Хамид, ДПС: "В това време, което изядохме с три процедури, две от точките вече щяха да са приключили. Това са малки законопроекти с по едно изречение. Колеги, ако ви има утре, да ги гласуваме половината утре, но вас няма да ви има утре."

Последваха пренареждане на приетия дневен ред, гласуване и прегласуване, поискани от ляво.

Росен Желязков, председател на НС: "Това, което, колеги, не чухте е, че г-н Свиленски ще направи 30 такива процедури."

Тошко Йорданов, ИТН: "Благодаря, господин Минчев, ох, господин, просто Росен, просто Никола. Ох, обърках се - това е. Вие си го докарахте с подвикванията овчи. Предложението ми е да приключи парламентарният ден до изчерпване на всички точки, които сега приехте. Като се обръщам към опозицията да постоим тук, до когато преценим, че трябва да постоим, те си имат мнозинство, после да си поработят. Благодаря."

Парламентарният ден беше удължен, пренареждането на дневния ред продължи, появиха се и нови предложения.

Любен Дилов-син, ГЕРБ-СДС: "Да вземем сферата от тотото и числата от 1 до 22 да ги използваме и по всяко изтегляне да се гледа точката от дневния ред, която се е паднала."

Христо Проданов, "БСП за България": Това със сферата с топките от тотото, г-н Дилов, важи по същия начин и за дневния ред, който вкарахте сутринта. Извинявайте, ама ние вече се чудим какъв късмет ще ни се падне от сферата от тотото."

Тошко Йорданов, ИТН: "Ние предлагаме по изключение и да предложите за гласуване на залата точката за изслушване на вътрешния министър да обясни защо варди с жандармерия къщата на човека, който днес по изключение днес е дошъл на работа, Бойко Борисов, да бъде предложена за гласуване в зала."

Росен Желязов, председател на НС: "Важна е волята на предложителя, за да разбера дали тя ще хармонизира с моята воля да я предложа."

Тошко Йорданов, ИТН: "За да си хармонизираме волите, ние предлагаме да е точка трета поради изключителната важност, и това вече не е майтап, точката е важна, защото е хубаво да се знае как Кирил Петков, който малко преди година арестува Бойко Борисов, сега е разрешил да го варди, така че точка трета предлагаме да бъде тази изключителна точка за тази изключителна охрана на тази изключителна жандармерия на този изключителен футболист, каратист и от време на време депутат."

Депутатите решиха да не изслушат вътрешния министър. Независимият Радостин Василев предложи мнозинството да си излъчи говорител:

"Аз ще помоля те да си изберат един говорител, предлагам г-н Кирил Петков, който е основният шарлатанин в тая група, да излезе да ни представи, да излезе да ни представи точките, защото аз го познавам и съм убеден, че той няма представа под какво се е подписал пък, камо ли да ги обясни на НС."

Росен Желязов, председател на НС: "Забележка за отправената обида."

Радостин Василев, независим депутат: "Понеже ме наказахте за обида, вероятно думата "шарлатани", аз преди известно време си направих труда и сега си го потвърждавам - думата не е обидна. Това са хора, които твърдят, че притежават знания, умения и способности, които в действителност не притежават."

ИТН излязоха с нестандартна декларация - запис с гласа на Христо Иванов.

Тошко Йорданов, ИТН: "Нито глас за Пеевски, става дума за българската държавност, става дума за нашето бъдеще, за това, как се развива България." Това е Христо Иванов. "Нито глас за Пеевски, за да можем ние след това в парламента да гарантираме, че ще има управление, което ще постави ГЕРБ и ДПС в карантина, не, няма да има достъп на ДПС и на ГЕРБ до кокала на властта, че ще им бъде отказано това, което те смятат по право - първата брачна нощ на всяко управление. Нито глас за Пеевски. Това е въпрос на национално достойнство, това е въпрос на патриотизъм. Христо Иванов, лицемер номер 1 на републиката, благодаря!"

Росен Желязов, председател на НС: "Колегите да заемат местата си, за да не създават излишно напрежение с т.н. боди ленгуидж.

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС: "Но моята процедура, г-н председател, е да гласуваме процедура за допуск на г-н Слави Трифонов. Той изпраща едни есемеси, вместо да ги праща до чираците си, по-добре сам да дойде тук и сам да аргументира своите тези."

Тошко Йорданов, ИТН: "Благодаря за предложението и по-скоро за това, че сме чираци на господин Трифонов, нали знаете - чираците са при майстор."

За да се охладят страстите, председателят даде почивка.

По темата работят: М. Кирова, Н. Минков, Ал. Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните национали стартират подготовка за Евроволей 2023 с разширена група от 19 състезатели
Волейболните национали стартират подготовка за Евроволей 2023 с разширена група от 19 състезатели
Нови руски ракетни удари срещу Одеска област
Нови руски ракетни удари срещу Одеска област