НОВИНИ

Българин прекоси Япония за 23 дни на велосипед

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:34, 21.07.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Опит за рекорд на колело се опита да постави Максим Иванов.

Българинът, който преди 3 години с гребане прекоси Атлантическия океан заедно с баща си, се впусна в ново приключение. Той и приятелят му Райан Уелш изминаха разстоянието от най-северния нос на Япония до най-южния за 23 дни с велосипед.

Тръгват с два велосипеда и багаж за три седмици и половина.

"Дрехи, четка за зъби, ножове, компаси, телефони, зарядни, все пак трябва да имаме всичко, което ни трябва да оживеем и в планините, и на морето, и на огромните шосета. Като цяло имаме две такива превозни къщи", казва Максим Иванов.

След първото завъртане на педалите двамата нямат нито ден почивка. В някои от дните карат по 90 км на ден, в други - по 170. Изминават близо 3000 километра.

"Нашите колела са много по-тежки от обикновено колело. Все пак са екипирани с цялата ни екипировка и дрехи, като всъщност се очертава, че са между 30 и 35 килограма".

"Процесът на отказване е по-труден, отколкото да продължиш напред. Бяхме вече 15 - 20 км изкачване от един град Сапоро, минахме и бяхме изтощени и двамата, защото деня преди това бяхме карали 160 км. Стигаме до най-горната точка и на хоризонта се очертава един грамаден красив вулкан, където спряхме за една от най-любимите ми почивки", казва спътникът на Максим Райан Уелш.

За да пестят пари, често нощуват и в палатката, която носят със себе си.

Райан Уелш: Психически мисля, че се заздравих малко повече. Но иначе чисто културно мисля, че много израснахме и двамата в Япония.

Максим Иванов: Не мисля, че и двамата сме мислили някога, че можем 20 дни да караме по 100 км всеки ден. Това звучи доста нереално за нас, но като постави човек някаква цел, работи яко, тренира и даде цялата си душа, много често се получават нещата. Просто насърчавам да мечтаете.

Докато ни мотивират, Макс и Райан са вперили поглед към хоризонта за следващи приключения.

Вижте още в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба за "Титаник" в Париж - част от експонатите са извадени от загинал на "Титан" изследовател
Изложба за "Титаник" в Париж - част от експонатите са извадени от загинал на "Титан" изследовател
Волейболните национали под 22 г. спечелиха първата си евроквалификация
Волейболните национали под 22 г. спечелиха първата си евроквалификация