НОВИНИ

Изложба за "Титаник" в Париж - част от експонатите са извадени от загинал на "Титан" изследовател

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:52, 21.07.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Мащабна изложба, посветена на историята на легендарния кораб Титаник, беше открита в Париж.

Много от експонатите са извадени от дъното на Атлантическия океан от френския изследовател Анри-Пол Наржоле, който загина трагично в дълбоководния апарат "Титан" миналия месец. 77-годишният Наржоле беше наричан "Господин Титаник" и трябваше да присъства на откриването на изложбата, която продължава до 10 септември.

Изложбата започва с четириметров модел на "Титаник". Проследява се историята на кораба от отплаването от Саутхемппън за Ню Йорк, до потъването след удар в айсберг. Подробно пресъздадени са корабните каюти, разкошното стълбище в първа класа и дори потискащата атмосфера в машинното отделение.

Покойният френски изследовател Наржоле е помогнал за изваждането на много от общо 260 представени артефакти. Сред тях са навигационни инструменти, часовници, бижута и лични вещи на пасажерите.

"На влизане в изложбата получавате бордна карта на пасажер. После стигате до края на залата, където са имената на всички изчезнали и на всички оцелели. Така откривате дали сте сред оцелелите или не. Вълнуващо е. Това е начин да навлезете в живота на други хора, да се потопите в технологията от началото на 20-и век, да преживеете невероятно приключение. Да правите всичко като Ди Каприо във филма. Позволява ви да създадете собствена история", посочи Паскал Бернарден - продуцент на изложбата "Титаник".

Останките на "Титаник" лежат на дълбочина почти четири километра на дъното на океана край бреговете на Нюфаундленд. Открити са през 1985 година от френско-американска експедиция. Наржоле е ръководил или участвал в шест от осемте изследователски мисии на дъното на океана между 1987 г. и 2010 г. , при които на повърхността са извадени повече от 5000 артефакта.

Дълбоководният апарат, използван в този период, силно се различава от фаталния "Титан", създаден за туристически цели. Предупреждения за недостатъчна сигурност на батискафа станаха известни след имплозията, взела пет жертви.

Сред загиналите беше и Стоктън Ръш - главен изпълнителен директор на компанията "ОушънГейт", която организираше атракционните пътувания срещу билет на стойност 250 000 долара. След катастрофата компанията преустанови всякаква дейност за неопределено време. Американската брегова охрана и канадските власти разследват обстоятелствата и причините за трагедията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 затвърди доброто начало на сезона с успех над Пирин
ЦСКА 1948 затвърди доброто начало на сезона с успех над Пирин
Българин прекоси Япония за 23 дни на велосипед
Българин прекоси Япония за 23 дни на велосипед