НОВИНИ

Трагедията с "Титан" породи въпроси за стандартите при екстремни експедиции

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:56, 23.06.2023
Чете се за: 07:30 мин.
САЩ
Слушай новината

Краят на надеждите за спасяване на петимата души на борда на "Титан" настъпи снощи, когато от компанията организатор на експедицията съобщиха, че те са загинали и причината е катастрофална имплозия.

Впоследствие стана ясно, че американският флот е засякъл "звукова аномалия", съответстваща на имплозия в момента, когато е изгубена връзката с батискафа в неделя.

Семействата, приятели и множество лидери от всички сфери на живота отдадоха почит към петимата мъже и изразиха скръбта си от тяхната загуба. Експерти изразиха мнение, че трагедията е можело да бъде избегната при спазване на стандарти за безопасност.

ХРОНОЛОГИЯ - СЪДБАТА НА "ТИТАН"

Пет дни на надежда и очакване, в които светът следеше със затаен дъх издирването на "Титан" с петимата мъже на борда. След трагичния край на "Титаник", който продължава да вълнува и да буди въпроси, сега съдбата на "Титан" остава свързана с тази на гиганта на дъното на Атлантика.

  • 18 юни - "Титан" поема към дълбините. Целта трябва да бъде достигната за 2 часа.

  • 19 юни - "ОушънГейт" съобщава, че е изгубена връзката с апарата, час и 45 минути след потапянето. Започва мащабна спасителна и издирвателна операция, търсенето обхваща площ от 20 000 квадратни километра.

  • 21 юни - канадски военен кораб засича звуци, подобни на почукване, разширява се зоната на издирване.

  • 22 юни - намерени са отломки от "Титан". Около 22.00 ч. петимата на борда са обявени за загинали.

Кои са петимата, изгубили живота си?

Най-младият е 19-годишният Сулеман, току-що завършил първата си година като студент, заедно с баща си Шахзада Дауд, на 48 години, запален фотограф на дивата природа. Двамата са британски граждани от едно от най-богатите пакистански семейства.

Заедно с тях бе и легендарният френски подводничар - 77-годишният Пол-Анри Наржоле, страстен изследовател на потънали кораби, известен като "Господин Титаник", с голям принос за изучаването на останките на "Титаник" и участник във филми за потъналия кораб.

Британският милиардер и изследовател Хеймиш Хардинг, на 58 години, с три рекорда на Гинес и космически турист с "Блу Ориджин" на Джеф Безос.

Изпълнителният директор и основател на "ОушънГейт", както и пилот на "Титан" - Стоктън Ръш - човек с неподправена любов към дълбините.

Семействата на загиналите в батискафа "Титан" почитат паметта им

Тези мъже бяха истински изследователи, които споделяха ярък приключенски дух и силна страст към изучаването и опазването на световния океан, се казва в изявление на "ОушънГейт".

Краят на "Титан" е бил мигновен и петимата спътници на борда не са имали време да осъзнаят случващото се. Причината е катастрофална имплозия, според съобщението на компанията "ОушънГейт".

"Тази сутрин дистанционно управляем апарат откри опашния конус на батискафа "Титан", приблизително на 500 метра от носа на "Титаник". Впоследствие бяха открити и други отломки. След консултация с експерти от обединеното командване, беше установено, че отломките съответстват на катастрофалната загуба на налягане", обясни адмирал Джон Маугър от бреговата охрана на САЩ.

"Това е имплозия - взрив отвън навътре, който става за хилядни от секундата. Това навярно е милостива съдба в сравнение с непоносимо тежката ситуация да си затворен четири дни в студено, тъмно и тясно място", коментира Уилиям Коен, председател на Комитета за управляеми подводни съдове в Лос Анджелис.

Пет големи парчета от батискафа бяха открити от подводен робот няколко часа, след като изтече периодът от четири денонощия, за който стигаха запасите от кислород на борда. Това сложи край на мащабната многонационална издирвателна операция, ръководена от американската брегова охрана в Бостън.

Подводните шумове, засечени от канадски кораб, не са били свързани с "Титан" - това е установено, след като е станало ясно местонахождението на отломките от батискафа.

Джеймс Камерън с критики за корпуса и технологията на "Титан"

Безпилотни апарати ще продължат да претърсват океанското дъно до пълното изясняване на обстоятелствата, но не е ясно дали ще е възможно телата да бъдат извадени.

Апаратът не е могъл да издържи на налягането, което на 4000 метра дълбочина означава натиск от 400 кг върху всеки сантиметър от корпуса. Развръзката беше последвана от множество въпроси за сигурността на подобни експедиции за туристи и тежки критики към "ОушънГейт" за небрежност с трагични последици и за използване на твърде експериментален апарат за работа, който не е бил сертифициран.

Съоснователят на компанията "ОушънГейт", който от 10 години не работи за нея, защити и стандартите ѝ за безопасност, и изпълнителния директор Стоктън Ръш като човек, изключително добре запознат с рисковете на дълбините.

"Целта на всички тези експедиции не е увеселително пътешествие. Всеки, който поема надолу, го прави с изключителна почит към останките, които представляват гробище. И да, съществуват регулации, но както можете да си представите, няма много апарати за подобни дълбочини. Тези регулации са доста разпокъсани, някои са остарели, други - за специфични случаи", заяви Гилермо Сонлейн, съосновател на компанията "ОушънГейт".

Предупреждения е имало - през 2018 година. Бившият директор на морските операции на компанията Дейвид Локридж е бил уволнен, след като възразил, че апаратът е експериментален и не е преминал през необходимите изпитания.

Председателят на комитета за управляеми подводни съдове в Лос Анджелис Уилиам Коен коментира, че правилата за създаване на дълбоководни апарати са написани с кръв, а трагедията е можела да бъде предотвратена. Но на фона на острите критики днес, в дните преди експедицията, червените предупредителни флагчета са останали незабелязани или пренебрегнати. Остава да бъде установена причината и да се научат уроците от трагедията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктор Уембаняма - Salut, NBA!
Виктор Уембаняма - Salut, NBA!
Венцеслав Стефанов: Убеден съм, че Славия ще изглежда по различен начин и успехите ще дойдат
Венцеслав Стефанов: Убеден съм, че Славия ще изглежда по различен начин и успехите ще дойдат