НОВИНИ

Семействата на загиналите в батискафа "Титан" почитат паметта им

семействата загиналите батискафа титан почитат паметта
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:28, 23.06.2023
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Семейството на британски милиардер, загинал след катастрофалната имплозия на батискафа "Титан", отдаде почит на на своя "всеотдаен баща", съобщи ДПА. Хеймиш Хардинг беше описан като "водач, вдъхновение, опора и жива легенда" след като вчера беше съобщена новината за смъртта му.

Официално: Няма оцелели сред пътувалите в изчезналия батискаф "Титан"

Бреговата охрана на САЩ потвърди на пресконференция в Бостън, че опашният конус на дълбоководния кораб е открит на около 500 метра от носа на останките на "Титаник". Контраадмирал Джон Моугър заяви, че в Атлантическия океан край бреговете на Нюфаундленд са открити и други отломки, които "съответстват на катастрофална загуба на напорната камера".

Той добави, че не изглежда да има връзка между подводните шумове, засечени по време на издирвателно-спасителната мисия, и местоположението на отломките на морското дъно.

Каква е причината за трагедията на борда на подводницата "Титан"?

В изявление на "Оушън гейт" се казва, че пилотът и главен изпълнителен директор на компанията Стоктън Ръш - заедно с Хардинг и съгражданите му от Обединеното кралство Шахзада Дауд и 19-годишния му син Сюлеман Дауд, както и френският гражданин Пол-Анри Наржоле, "за съжаление, са загинали".

В кратко изявление семейството на Хардинг заяви: "Той беше единствен по рода си и ние го обожавахме".

"Той беше страстен изследовател - независимо от терена - който живееше за семейството си, за бизнеса си и за следващото приключение."

"Това, което постигна през живота си, беше наистина забележително и ако можем да извлечем някаква малка утеха от тази трагедия, то е, че го загубихме, правейки това, което обичаше", добавя семейството. Въпреки това смъртта му е оставила "празнина в живота ни, която никога не може да бъде запълнена", и че са "единни в скръбта" със семействата на останалите загинали.

"Знаем, че Хамиш би бил изключително горд да види как нациите, експертите, колегите от индустрията и приятелите се обединиха за издирването и ние изказваме сърдечните си благодарности за всички техни усилия", добавиха роднините.

Компанията на Шахзада Дауд отдаде почит на него и сина му след смъртта им.

В изявление на Енгро корпорейшън, пакистанският конгломерат, на който Дауд е бил заместник-председател, се казва: "С натежали сърца и голяма тъга скърбим за загубата на нашия заместник-председател Шахзада Дауд и на любимия му син Сюлеман Дауд."

"Нашите мисли и молитви са със семейството на Дауд в този трагичен момент."

"Изказваме искрените си съболезнования на семейството, колегите, приятелите и всички по света, които скърбят за тази немислима загуба."

Изчезването на "Титан": Кой е на борда и какво може да се е случило?

Според съдебни документи бивш служител на "Оушън гейт е изразил загриженост за безопасността на подводницата "Титан". Дейвид Лохридж, бивш директор на морските операции на компанията, е предявил иск за неправомерно уволнение, след като е сигнализирал за притеснения относно "отказа на компанията да проведе критични, неразрушителни тестове на експерименталния проект".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Барчовски: НБЛ се нуждае от лидер, който да поведе клубовете
Росен Барчовски: НБЛ се нуждае от лидер, който да поведе клубовете
Емил Мартинов, Виктор Генев и Йон Бакеро се завърнаха в Славия, Хосе Мария Бакеро подсписа за две години
Емил Мартинов, Виктор Генев и Йон Бакеро се завърнаха в Славия, Хосе Мария Бакеро подсписа за две години