НОВИНИ

АЕЖ настоява за адекватни условия за работа на медиите в новата сграда на парламента

аеж настоява адекватни условия работа медиите новата сграда парламента
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:40, 02.09.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява ръководството на Народното събрание да осигури адекватни условия за работа на представителите на медиите.

В сряда, първия ден на новия политически сезон, журналистите, отразяващи работата на парламента, бяха изненадани, че за тях е отредено място в приземен етаж на бившия Партиен дом, където вече ще заседава Народното събрание. Това се казва в позиция на асоциацията.

Репортерите са без достъп до останалата част на сградата, където влизането се осъществява с магнитни карти, с каквито разполагат само депутати и служители.

Подобно ограничение силно възпрепятства работата на медиите, които няма да имат пряк достъп до народните представители и ще бъдат в ситуация да предават единствено протоколни изказвания и съобщения.

В една парламентарна република е недопустимо парламентът да заседава на тъмно и представителите на народа да бъдат отделени от медиите. Това е и нарушение на конституционното право да се търси и получава информация.

Ограничения на достъпа на журналисти до народните представители бяха въведени и в предишната сграда на Народното събрание заради противоепидемичните мерки.

АЕЖ-България е на мнение, че създадената организация за защита на здравето на работещите в парламента трябва да бъде такава, че да не нарушава правото на достъп до информация и прозрачността в работата на тази институция. Отделен въпрос е и този дали има добри условия за работата на журналистите, дали работят климатична и отоплителна система, дали получават добър звук от пленарната зала, и дали е осигурен интернет и добри възможности за предаване на информация, което също е съществено за професионалните ангажименти на медиите.

АЕЖ-България категорично заявява, че сграда, в която медиите са натикани в изолатор, би могла да бъде Партиен дом, но не и Народно събрание на една демократична държава. нова парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потресаващо! Бивш капитан на ЦСКА хвърля павета по служителите на реда (ВИДЕО)
Потресаващо! Бивш капитан на ЦСКА хвърля павета по служителите на реда (ВИДЕО)
Стана ясна програмата за първия кръг от Серия "А"
Стана ясна програмата за първия кръг от Серия "А"