Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Агенцията по храните започва есенна ваксинация на лисиците срещу бяс

bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 03.11.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
музикант засне свободно разхождаща лисица пловдив
Слушай новината

От утре, 4 ноември 2023 г., Българска агенция по безопасност на храните стартира есенната ваксинация на лисиците срещу бяс.

Ваксинацията ще се осъществява чрез специално оборудвани самолети и на ръка. Тя ще обхване 50-километровата зона в общо 23 области. В нелетателните зони, както и край водоемите и населените места, ваксините ще бъдат поставени ръчно.

Примамките ще бъдат разпръснати от въздуха на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, околностите на София-град, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца.

Край АЕЦ „Козлодуй“ и София примамките ще се разпръскват ръчно от специално обучени хора.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и специфична миризма, която привлича хищниците. Ветеринарните лекари препоръчват те да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на обвивката, ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар.

Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на повод.

Контролът на извършената ваксинация включва: контрол на приемането на ваксинални примамки от лисиците чрез откриването на биомаркер тетрациклин и серологичен надзор, чрез откриване на антитела срещу вируса на беса в кръвни проби от ваксинирани животни.

Кампанията по ваксинация ще продължи през целия месец ноември, като самолетните пръскания ще се определят и ще зависят от атмосферните условия.

Припомняме, че болестта бяс е опасно вирусно заболяване, което засяга всички бозайници и човека, с фатален край. Дивите хищници са основен резервоар на болестта бяс у нас, като това са главно лисиците и в по-малка степен чакалите.

Ваксинацията е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс, която е разработена и се изпълнява от Агенцията по храните от 2009 г. Стратегията на България за превенция и изкореняване на заболяването включва орална ваксинация на лисици и ежегодна ваксинация на кучета.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия обяви, че ще изгони кореспондента на БНР в Москва Ангел Григоров
Русия обяви, че ще изгони кореспондента на БНР в Москва Ангел Григоров
След споразумение с прокуратурата: Условна присъда за шофьора, размахвал пистолет в Пловдив
След споразумение с прокуратурата: Условна присъда за шофьора, размахвал пистолет в Пловдив