НОВИНИ

Агенцията по заетостта започва нов прием на документи по мярката 60 на 40

тест агенцията заетостта започва нов прием документи мярката
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
12:58, 01.02.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

От днес стартира нова процедура за кандидатстване по мярката 60 на 40. Могат да се включат работодатели, които търсят подкрепа за запазване заетостта на персонала си през януари и февруари.

Редът и условията за получаване на подкрепа са аналогични на тези, които се прилагаха през август - декември 2021 г.

Подкрепата и на този етап е в размер на 60% от дохода и осигурителните вноски на всяко заето лице в предприятия, чиито приходи от продажби са намалели с не по-малко от 40% през месеца, за който се предоставя подкрепата, но вече спрямо средномесечните приходи за цялата 2019 г.

За работещите в предприятия, чиито приходи от продажби са намалели спрямо средномесечните приходи за 2019 г. с не по-малко от 30 на сто през месеца, за който се предоставя подкрепата, ще продължат да се изплащат средства в размер на 50%.

Средствата ще се изплащат месечно, като документите за работилите през януари 2022 г. ще се приемат от 1 до 28 февруари, а за работилите през февруари 2022 г. - само в рамките на месец март.

Работодателите, които отговарят на условията и желаят да получат подкрепа за януари и февруари 2022 г., могат да кандидатстват последователно за двата месеца, ползвайки едни и същи формуляри и образци на документи.

И при този етап на мярката 60 на 40 заявлението и документите за изплащане на средства по реда на Постановлението се подават в Дирекция "Бюро по труда", обслужваща територията по мястото на работа на работниците и служителите, независимо от начина на подаването им.

Заявления и придружаващите ги документи могат да се подават по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), да се изпращат чрез лицензиран пощенски оператор, както и да се представят на място в съответното бюро по труда, при задължително и стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.

На електронния сайт на Агенцията по заетостта, в рубриката "Финансови стимули за запазване на заетостта" ще бъдат публикувани материали за информация на работодателите, процедурата за кандидатстване, изискванията, реда и начина за кандидатстване, образци на заявление и приложения към него и други помощни материали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безработицата в еврозоната достигна най-ниското ниво от 1998 г.
Безработицата в еврозоната достигна най-ниското ниво от 1998 г.
РДНСК ще проверява нов строеж на плажа в Бургас
РДНСК ще проверява нов строеж на плажа в Бургас