Наплив от желаещи да се възползват от новия етап на мярката 60 на 40

от БНТ
09:32, 19.10.2021
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Голям интерес към мярката 60 на 40 в първите дни, през които работодателите отново могат да кандидатстват за подпомагане от държавата.

Близо 50 фирми в Благоевградска област са подали документи в бюрата по труда през първата седмица. Мярката е удължена до края на годината, а предвидените средства за подпомагане на бизнеса са 250 милиона лева.

Около 100 фирми в Благоевградска област са подпомогнати по мярката 60 на 40 през първата половина на годината. Държавата е изплатила средства за близо 19 000 работници. В тази производствена фирма за машиностроене в Благоевград, благодарение на финансовата компенсация, всички служители са запазили работните си места.

"По време на целия период на COVID ние не сме съкратили нито един служител в нашата фирма. Над 60 човека работят тук, а в другата фирма, която ни е в Монтана, са 93 - 94 човека. Навсякъде кандидатстваме и се възползваме максимално от това, защото това е наистина голяма помощ за производителите, особено в България", разказва Стоимен Горов, управител на фирма за машиностроене.

Фирми от почти всички сфери на икономиката - туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, производство, услуги и търговия - могат да кандидатстват по мярката. Компенсациите зависят от спада на оборота.

"60% от осигурителния доход за работниците и служителите ще получат онези работодатели, които докажат намаление на приходите не по-малко от 40% от същия период на 2019 година, а пък 50% от осигурителния доход ще получат онези работодатели, които докажат намаление на приходите от продажби с не по-малко от 30%", обяснява Станислава Поповска от Бюро по труда – Благоевград.

Заради драстичното увеличение на цените на тока и природния газ и рекордната инфлация през последните месеци, някои фирми може и не да успеят да докажат спад на оборотите с 30%, въпреки че този спад е факт, смята Стоимен Горов.

"Ние трябва да постигнем намаление на оборотите повече от 30%, за да кандидатстваме за подпомагане като според мен лично инфлацията за последното шестмесечие за годината е повече от 15%. Това автоматично означава, че една фирма или един работодател, ако трябва да участва по мярка 60 на 40, реално трябва да има намаляване на оборота повече от 40% спрямо 2019 година, което е много трудно достижимо и като цяло много от фирмите вече не могат да се възползват от мярката", добави управителят на фирма за машиностроене Стоимен Горов.

Близо 50 работодатели от Благоевградска област вече са подали заявления в Бюрата по труда за подпомагане на 750 работници.

"Апелът ни към всички работодатели е да се възползват. Във всяко едно бюро по труда има екип от служители, които работят конкретно и по мярката, и които могат да дадат отговор на всеки един въпрос, включително и за документите", каза още Станислава Поповска от Бюро по труда – Благоевград.

До края на този месец се приемат заявления от фирми за август и септември. Документите се разглеждат в 10-дневен срок, след което се изпращат към НОИ, откъдето изплащат средствата.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дебат в парламента на Чехия: Ще бъдат ли отнети правомощията на президента?
Дебат в парламента на Чехия: Ще бъдат ли отнети правомощията на президента?
Мария Минчева, БСК: Помощите за бизнеса трябва да са поне до април следващата година
Мария Минчева, БСК: Помощите за бизнеса трябва да са поне до април следващата година