НОВИНИ

Българските гробища край Кавадарци най-вероятно са унищожени още в началото на миналия век

bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 19.10.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Българските военни гробища край Кавадарци най-вероятно са унищожени още през 30-те години на миналия век. Това заяви в студиото на "Денят започва" Радослав Симеонов, главен експерт по военните паметници към Министерството на отбраната.

По данни на министерството край кавадарското село Дреново със сигурност са съществували две български военни гробища с 432-ма войници, погребани в тях.

Оцеляването им обаче е било обречено заради политиката на целенасочено унищожение на български военни гробища от югославските власти през 30-те години на миналия век, посочи Симеонов.

Въпреки че няма данни за скорошно посегателство върху двата паметника, останали на мястото на гробищата край с. Дреново, отношението на македонските власти към тях не е изрядно, изтъкна военния експерт.

Външното министерство на РСМ: Паметникът край Кавадарци не попада под защитен режим

Според него физическото оцеляване на двата монумента е застрашено от новоизграждащата се магистрала Скопие-Прилеп. Не са предвидени подстъпи към паметниците от аутобана. Липсват и информационни табели. Така на практика достъпът до тях е отрязан.

Проверка на БНТ: Имало ли е българско военно гробище в района на Кавадарци?

"Министерството на отбраната следи с особено внимание и тревога все по-зачетяващите напоследък случаи на, бих казал, вандалско посегателство и оскверняване на български културно-исторически, не само военни, паметници. Защото това е доста често срещано явление в последните години." - коментира Радослав Симеонов.

Затова Министерството на отбраната ще продължава още по-усърдно да следи състоянието на българските военни гробища в Република Северна Македония.

На територията на югозападната ни съседка е имало между 480 и 500 гробища на български войници. Голяма част от тях са унищожени през 20-ти век, а едва 4 - 5 са преведени във вид, съответстващ на европейските практики.

Вижте повече в репортажа на Александър Марков:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Минчева, БСК: Помощите за бизнеса трябва да са поне до април следващата година
Мария Минчева, БСК: Помощите за бизнеса трябва да са поне до април следващата година
Силно земетресение близо до гръцкия остров Карпатос
Силно земетресение близо до гръцкия остров Карпатос