НОВИНИ

Мария Минчева, БСК: Помощите за бизнеса трябва да са поне до април следващата година

bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 19.10.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Днес излизаме на протест, за да покажем, че проблемът с цените на електроенергията е сериозен, да предупредим, че, ако не се вземат адекватни, бързи и навременни мерки, последствията само ще се задълбочават. И тази увеличена цена на електроенергията ще се прехвърли и към цените на предлаганите стоки и услуги, и към увеличаване разходите на потребителите не само за ток. Ние като работодателски организации сме се обединили около предложението да бъде 75% от сумата, която надвишава прогнозната за КЕВР от 119 лв./мВтч. Тази сума варира във всеки един от месеците. Това заяви в "Денят започва" Мария Минчева, заместник-председател на БСК.

Според нея помощите за бизнеса като краткосрочни мерки трябва да са поне до април следващата година и трябва да има парична компенсация за всички небитови абонати, които са на свободния пазар.

"Възможни са и други инструменти, с които да се повлияе на пазара, но те за съжаление изискват работещ парламент. За пореден път установяваме, че България няма законодателство, което да е адаптивно към кризи", отбеляза Мария Минчева.

По думите ѝ целта е проблемите да бъдат поставени на масата в достатъчно ранен период, за да може да се реагира адекватно.

"Ние излизаме, за да покажем, че проблемът е сериозен, а не е спекулация. Държавата е тази, която разполага с достатъчно като обем и достоверност информация има ли средства, къде се намират те и кои са законосъобразните начини тези средства да достигнат до бизнеса. Ние сме там, за да поставим въпросите", каза още Мария Минчева.

Тя подчерта, че протестът не е политически, а икономически.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наплив от желаещи да се възползват от новия етап на мярката 60 на 40
Наплив от желаещи да се възползват от новия етап на мярката 60 на 40
Българските гробища край Кавадарци най-вероятно са унищожени още в началото на миналия век
Българските гробища край Кавадарци най-вероятно са унищожени още в началото на миналия век