НОВИНИ

Академик Пловдив премина през драма, за да пребори Левски

Кош в края спаси пловдивчани срещу "сините" на старта в НБЛ

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
21:10, 07.10.2024
Чете се за: 04:40 мин.
Спорт
академик пловдив премина драма пребори левски
Снимка: НБЛ
Слушай новината

Академик Пловдив мина през драма за успешен старт на новия сезон в НБЛ. Баскетболистите на Йордан Янков се измъкнаха срещу Левски с 84:83 в мач от дебютния кръг. В зала "Сила" двата отбора сториха всичко възможно зрителите да не скучаят до последно, но в обувките на герой за домакините влезе Георги Адирков, който стана автор на победния кош и разочарова състава, воден от Константин Папазов.

Официален дебют с екипа на пловдивчани направи едно от новите им попълнения - Аверил Ъгба, докато Николай Титков и Васил Бачев не завършиха двубоя след изчерпването на лимита от фаулове. От своя страна срещата за "сините" не доигра Златин Георгиев, който натрупа 5 лични нарушения.

В следващия кръг на 14 октомври (понеделник) Академик ще се отправи към Стара Загора, за да гостува на Берое, а два дни преди това столичният отбор ще има домакинство на Шумен.

Интригата не липсваше в началните минути, а размяната на точните стрелби затвърди тези думи. Николай Михайлов, Николай Титков и Обрад Томич записаха имената си сред честите реализатори за домакините, докато от другата страна Александър Александров и Златин Георгиев поеха тежестта в нападение. Александър Матушев също се присъедини към надстрелването, но гостите имаха последната дума и в края на дебютния период изкопчиха аванс от 2 точки.

Тенденцията, свързана с бързите атаки и честата смяна на водачеството, не се промени и във втората част, като Лъчезар Димитров и Михайлов влизаха в ролята на основни реализатори за своите отбори. Постепенно Титков започна да изпъква в офанзивен план и именно неговият точен мерник даде възможност на пловдивчани да фиксират 48:44 в своя полза на голямата почивка.

Бързите пробиви на Томислав Минков и Титков, съчетани с по-доброто лице в защита, доведоха до откъсване с двуцифрена преднина в хода на третата десетка за пловдивския тим. Проблясъците на Максим Бочев и Лъчезар Димитров позволиха на „сините“ да надигнат глава, но Дейлън Уилямс често наказваше грешките им в защита и домакините се пребориха за актив от 8 точки след 30 минути игра.

Ниските проценти и грешките се превърнаха във водещи фактори при откриването на последната част. Последва разваляне на статуквото от страна на Томич и Минков, които припомниха на пловдивчани какво е да водиш с двуцифрен актив. Силна доза щурм, дело на Момчил Кадиев, Димитър Маринчешки и Георгиев, провокира обрата за столичния тим. Размяната на наказателни удари влезе в играта, а точен такъв на Асен Великов осигури на гостите точка в последните 11 секунди. Атака по-късно Георги Адирков не сбърка при пробива си, а в ответното нападение Великов опита отчаян шут зад центъра с 3 секунди, оставащи на часовника, но опитът му не порази целта и това бе всичко.

Николай Титков даде тон на Академик за драматичния триумф със своите 18 точки, 6 борби и 7 асистенции. Томислав Минков се включи от пейката с 16 и 8 овладени под двата ринга топки, Николай Михайлов завърши с 15 и 9 овладени под двата коша топки. Обрад Томич има 10 точки и 9 борби.

Лъчезар Димитров отвърна за Левски с 15 точки, 5 откраднати топки и 4 успешни шута зад дъгата. Златин Георгиев реализира 14, Момчил Кадиев и Александър Александров записаха по 11 точки, Димитър Маринчешки регистрира 10 и 6 борби.

В следващия кръг на 14 октомври (понеделник) Академик ще се отправи към Стара Загора, за да гостува на Берое, а два дни преди това столичният отбор ще има домакинство на Шумен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на ВК Славия Иван Сеферинов подаде жалба срещу новия Управителен съвет на БФ Волейбол
Президентът на ВК Славия Иван Сеферинов подаде жалба срещу новия Управителен съвет на БФ Волейбол
Андрес Иниеста обяви, че се оттегля от професионалния футбол
Андрес Иниеста обяви, че се оттегля от професионалния футбол