НОВИНИ

Акция "Пешеходец": Над 200 души са глобени в Пловдив, проверките продължават

Пешеходците са по-недисциплинирани на пътя от водачите на автомобили, показват резултатите от акцията на МВР-Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:47, 31.01.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Над 200 пешеходци са глобени след акция на полицията в Пловдив. Нарушителите създават предпоставка за пътни инциденти като пресичат на забранени места. Сред глобените има и такива, които вече са били в нарушение на правилата. От Областната дирекция уверяват, че контролът по улиците ще продължи.

Случаите на хора, които рискуват здравето и живота си, като пресичат неправилно, се увеличават, отчита статистиката. Не липсват и случаите на пресичащи, които не спазват сигналите на светофарните уредби.

"След извършено от тях нарушение, обяснението най-често е, че бързат. Но животът винаги е с предимство и цената, която може да се плати, е твърде висока", напомня Здравко Гагъшки, инспектор в Пътна полиция - Пловдив.

По време на специализираната полицейска акция в Пловдив са наказани и водачи на автомобили, които отнемат предимството на пешеходци. Оказва се, обаче, че шофьорите са далеч по-дисциплинирани и броят на нарушителите сред тях намалява.

"Нарушенията, извършени от пешеходци, са няколко пъти повече, отколкото такива спрямо тях. За периода от 10 до 21 януари са установени над 220 нарушения на пешеходци, а такива спрямо тях – 13", отчита Здравко Гагъшки, инспектор в Пътна полиция - Пловдив.

От пътна полиция в Пловдив отчитат, че нарастват случаите с инциденти с пътници на градския транспорт. Затова призовават водачите да внимават при качване, затваряне на врати, а хората да сядат или да се държат здраво на предназначените за това места.

Наред с масовия контрол пътните полицаи следят и предупреждават и шофьорите на градските автобуси.

репортер: Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От утре децата до 14 години пътуват безплатно в градския транспорт в София
От утре децата до 14 години пътуват безплатно в градския транспорт в София
От футболната федерация на Саудитска Арабия определиха напускането на Манчини по време на мача Саудитска Арабия - Република Корея като "недопустимо"
От футболната федерация на Саудитска Арабия определиха напускането на Манчини по време на мача Саудитска Арабия - Република Корея като "недопустимо"