НОВИНИ

2588 лева на месец са нужни за издръжка на тричленно семейство, изчисляват от КНСБ

1438 лева е необходимият "чист" месечен доход за издръжка на живота на един човек

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:35, 31.01.2024 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Снимка: pixabay
Слушай новината

Над 1000 лева не достигат на хората с минимална работна заплата за нормална издръжка на живота, показват изчисленията на Конфедерацията на независимите синдикати в България за миналата година. От синдикалната организация представиха годишните си изчисления за издръжка на живота у нас.

1438 лева е необходимият "чист" месечен доход за издръжка на живота на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама работещи и едно дете са нужни 2588 лева на месец - това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за четвъртото тримесечие на 2023 година.

За една година сумите нарастват с 87 лева за един човек и със 156 лева за семейство.

Две трети от работещите българи получават под тези суми, показват данните на КНСБ. Над 1,6 милиона души получават възнаграждение под заплатата за издръжка, обяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

"Като цяло можем да твърдим, че с доста усилия и мъки и със забавяне във времето, което се отразява в джоба на хората и тяхното усещане е, че стават по-бедни, но въпреки всичко като процес сме компенсирали инфлацията в средно ниво. Но както знаем - пиле със зеле като средни величини, не значи едно и също за всички, които ги получават тези заплати", коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Данните на КНСБ показват още, че у нас храните остават по-скъпи в сравнение с държави от ЕС с по-висок стандарт на живот като Германия и Франция.

"В България сиренето, прясното мляко, яйцата и още 3 - 4 други продукта са по-скъпи отколкото в Германия. Например, краве сирене килограм - 9,20 евро в България, в Германия краве сирене килограм - 7,16 евро", посочва Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

Още подробности вижте във включването на Цветелина Катанска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Малайзия опитват да се върнат в календара на Формула 1
В Малайзия опитват да се върнат в календара на Формула 1
Анди Мъри не мисли за отказване
Анди Мъри не мисли за отказване