НОВИНИ

Албин Курти е новият премиер на Косово

албин курти новият премиер косово
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:20, 22.03.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Събранието на Косово гласува днес с 67 гласа "за", 30 "против" и без въздържали се, лидерът на Движението "Самоопределение" Албин Курти за нов министър-председател и прие предложението му за съставяне на ново правителство, съобщава МИА.

Кабинетът на Курти се състои от 18 членове, трима от които са вицепремиери: Бесник Бислими, отговарящ за европейската интеграция, развитие и диалог, Доника Грвала, отговаряща за външните работи и диаспората, и Емилия Реджепи, отговаряща за правата на човека и малцинствата.

Новият министър на финансите е Хекуран Мурати, на правосъдието Албулена Хаджиу, за здравеопазването Арбен Вития, образованието и науката ще ръководи Арбери Нагавчи, културата - Хайрулах Чеку, министър на регионалното самоуправление е Елберт Красничи, на екологията, териториалното планиране и инфраструктурата Либурн Алиу, на земеделието Фатон Пеци, на отбраната Арменд Мехай, на вътрешните работи Джелял Свечля, на промишлеността и търговията Розета Хайдари, на икономиката Артане Ризваноли, на общностите и завръщането Горан Ракич и на регионалното развитие Фикрим Дамка.

Курти съобщи, че осем от членовете на новия кабинет са членове на неговата партия "Самоопределение“, която спечели убедителна победа на предсрочните избори на 14 февруари, заедно с Демократически съюз на Косово на действащия председател на парламента Вьоса Османи с 50,27% от гласовете и 58 места в 120-членното Събрание на Косово. Новият премиер подчерта, че една трета от членовете на неговото правителство са жени и две от тях са вицепремиери.

В обръщението си като министър-председател Курти очерта приоритетите в икономическото развитие, борбата с безработицата, борбата с пандемията, развитието на човешките права, укрепването на сигурността на държавата и правата на всички граждани, независимо от тяхната принадлежност. Той ще работи усилено за повишаване на качеството на образованието и за по-голяма социална справедливост.

По отношение на външната политика, Курти обяви засилване на връзките със съюзническите страни, особено с Албания и САЩ, както и за засилване на ангажиментите за членство в НАТО и Европейския съюз. Курти заяви, че правителството му ще поддържа добри отношения със съседните страни, като същевременно очаква Сърбия да се изправи срещу престъпленията си в Косово и обяви, че ще търси обезщетение за икономическите, финансовите и други щети, причинени от войната и след това.

След гласуването на правителството, по време на първото обръщение на Курти като нов премиер на Косово, депутатите от опозицията напуснаха парламента.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънцето ще се покаже в следобедните часове
Слънцето ще се покаже в следобедните часове
ЕМА не препоръчва "Ивермектин" за лечение на COVID-19
ЕМА не препоръчва "Ивермектин" за лечение на COVID-19