НОВИНИ

Александър Николов: Спекулация е, че от 2023 г. битовите потребители на електроенергия ще излязат на свободния пазар

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 24.10.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Да се търси начин да се облагат битовите потребители на електроенергия с "квазиданък" е грешка. Така бившият министър на енергетиката Александър Николов коментира в "Денят започва" намерението да бъде премахната нощната тарифа на електроенергия.

Той цитира данни, според които битовите потребители са само 15% от общото производство на електроенергия.

Николов определи като спекулация твърдението, че през 2023 г. битовите потребители ще излязат на свободния пазар, като целта по думите му е да се плашат хората. През следващата година само ще започне този процес, който ще отнеме няколко години.

Николов коментира, че последната година и половина е бил много труден опитът да се разшири експертният потенциал в структурите на Министерството на енергетиката, а сега заради нелепи политически твърдения част от хората, които са дали много като експертиза, вече не са част от структурите.

По думите на Николов заради ядреното гориво е поставено под въпрос функционирането на АЕЦ "Козлодуй" през следващите 5 години. тъй като в света в момента има две компании, които могат да го доставят - едната е руска, другата е американска. До 2024 г. централата ще функционира изцяло с руско ядрено гориво. Въпросът е дотогава дали централата ще е изцяло зависима от руското гориво, каза Николов.

Той акцентира, че през последните 3 години усилията са били насочени към това АЕЦ "Козлодуй" до 2024 г. да е на 50% диверсифицирана от руско ядреното гориво. А сега служебният кабинет си позволява да поставя под риск подобно нещо, заяви бившият енергиен министър.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макс Верстапен спечели Гран при на САЩ във Формула 1
Макс Верстапен спечели Гран при на САЩ във Формула 1
Частично бедствено положение в община Омуртаг заради безводието
Частично бедствено положение в община Омуртаг заради безводието