НОВИНИ

Частично бедствено положение в община Омуртаг заради безводието

bnt avatar logo
от БНТ
07:43, 24.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

От днес в община Омуртаг е въведено частично бедствено положение заради безводието в района. Като основна причина от местната власт посочват продължителната липса на валежи. Затова още през юни тази година в общината е въведен воден режим.

Проблемът с водата в община Омуртаг е от години. Месеци наред хората тук са принудени да живеят на воден режим. А от днес до края на седмицата вече е обявено и частично бедствено положение в общината. От местната власт са осигурили пет водоноски, които ще снабдяват жителите на града с вода в следващите дни. Едно от най-засегнатите места е село Великденче.

„Сега вода има, но налягане няма", споделя жена от селото.

Вода от чешмите в село Великденче тече само два пъти в седмицата. Тогава Халиме Мустафова се запасява и съхранява водата в цистерна, за да може да сготви, да изпере, да полее градината и да напои животните. Въпреки водната криза плаща 170 лева на месец за вода.

„Не можем да се къпем. Не можем да се мием. Изобщо много сме зле. Аз откъде да нося на гръб, чешмите са надалеч. Ще купиш от магазина минерална вода, но почти хората са безработни", разказва тя.

Подобна е ситуацията и в града, където пускат водата едва за няколко часа на три дни.

„Които живеем в къщи, успяваме с хидрофорни системи, но те са крайно недостатъчни. Абсолютна лудница. Като дойдат децата, ги предупреждаваме, да не се къпят и да пестят", твърди местен жител.

Причината за безводието е липсата на дъждове в района.

„В момента водоизточника е на 42 км от Омуртаг, който е с много намалял дебит. При нас не е валяло от 4 месеца", обясни представителят на ВиК Търговище Танер Исмаилов.

„Ако сушата продължи така, ще има на седмица веднъж или на 5 дена", предвижда кметът на Община Омуртаг Ешреф Ешрефов.

Освен в Омуртаг, частичното бедствено положение е въведено в още 10 по-малки населени места в общината. Вече започна снабдяването с вода за гражданите по квартали в град Омуртаг. В края на седмицата се очаква от местната власт да решат дали ще бъде удължено частичното бедствено положение или ще бъдат въведени още мерки за справяне с проблема.

Автор: Пламенка Тонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в
YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Николов: Спекулация е, че от 2023 г. битовите потребители на електроенергия ще излязат на свободния пазар
Александър Николов: Спекулация е, че от 2023 г. битовите потребители на електроенергия ще излязат на свободния пазар
Живко Недев, Браншова камара "Пътища": Секторът е пред колапс
Живко Недев, Браншова камара "Пътища": Секторът е пред колапс