НОВИНИ

Александър Везенков бе обявен за най-полезен играч за сезона в баскетболната Евролига

Националът получи най-голямото индивидуално отличие в кариерата си

александър везенков обявен полезен играч сезона баскетболната евролига
Снимка: Евролига /euroleaguebasketball.net
bnt avatar logo
от БНТ
12:36, 18.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Александър Везенков бе обявен официално за Най-полезен играч на сезон 2022/2023 в баскетболната Евролига за мъже.

Везенков получи престижното отличие лично от президента на Евролигата - сръбската баскетболна легенда Деян Бодирога на церемония в литовския град Каунас. Именно там предстои Финалната четворка на турнира от петък до неделя.

Спортист номер 1 на България за 2022 година бе изненадан от семейството си - баща му Сашо Везенков, майка му Янка и сестра му Михаела, която обяви новината за спечелването на наградата.

Везенков вече спечели приза за най-добър реализатор в Евролигата и попадна в Идеалния отбор за сезона. Той оглавява класациите по коефициент на ефективност в Евролигата със средно 21.2 и по резултатност със средно 17.2 точки.

"Изживяваме момента и сме щастливи да сме в Каунас. Да бъдем отново във Финалната четворка е нещо наистина голямо и сме щастливи за това. За мен е голяма чест. Но нищо не се променя за мен. Аз ще съм същият човек, ще работя здраво, ще се опитвам да правя отбора си успешен. За мен лично нищо не се променя. Просто това ще е още мотивация, да докажа на себе си, че това не е за един сезон, а че мога да съм постоянен, това е най-важното в спорта. Надявам се, че това е само началото“, каза Везенков на пресконференцията преди началото на Финалната четворка.

"Моето семейство е всичко за мен. Дадоха ми възпитание, научиха ме да бъда добър човек. Баща ми беше баскетболист и исках да следвам пътя му. Най-вече на баща ми, майка ми и сестра ми дължа всичко, което съм днес", добави развълнуваният Александър Везенков.

Българинът е устремен и към титлата в Евролигата, като на полуфиналите в петък неговият Олимпиакос ще има за съперник Монако от 18:00 ч., докато другата двойка противопоставя Барселона и Реал Мадрид.

„Благодаря на всички, гласували за мен, на целия екип на Олимпиакос, на треньорите, на ръководството, на всички които работят зад камера с нас и се грижат за нас всеки ден. Желая късмет на всички отбори и се надявам най-добрият отбор да спечели. Миналата година беше първата ни Финална четворка като отбор. Имахме само няколко играчи с такъв опит. Всеки помни как загубихме миналата година. Всички знаете каква е мотивацията ни. Работихме много и се преборихме да стигнем до тук. Файнъл Фоур е тотално различно състезание. Ние сме по-готови да се борим за трофея", обяви българинът.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на БФВТ Ариф Маджид представи отчет за дейността на федерацията за периода от 24 март до 16 май 2023 година
Президентът на БФВТ Ариф Маджид представи отчет за дейността на федерацията за периода от 24 март до 16 май 2023 година
Температурите се покачват до 22° следобед
Температурите се покачват до 22° следобед