НОВИНИ

Александър Везенков стана първият българин, избран в идеалната петица на Евролигата

Александър Везенков
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 12.05.2022
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Ръководството на най-престижния европейски баскетболен турнир - Евролигата, обяви имената на играчите, които попаднаха в идеалната петица на редовния сезон в турнира. Гласуването на медиите, феновете, капитаните и старши-треньорите на всички тимове участници, определи българинът Александър Везенков сред петте най-добри състезателя в Евролигата през настоящата кампания.

Така крилото на Олимпиакос се превръща в първия българин, който попада в идеалната петица на най-престижния европейски баскетболен турнир. Компания на Везенков в нея правят Майк Джеймс от Монако, Шейн Ларкин от Анадолу Ефес, Никола Миротич от Барселона и Валтер Таварес от Реал (Мадрид).

"Най-добрият сезон на Александър Везенков в Евролигата помогна за завръщането на Олимпиакос (Перея) във Финалната четворка за първи път от пет години насам. Българинът поведе две от индивидуалните категории в своя отбор - за точки със средно по 13.7 на мач и за борби със средно по 5.8 на двубой. Везенков постави нов връх в кариерата си както при точките средно на мач, така и при успеваемостта от зоната за две точки - 66%. Тези числа позволиха на българския национал да завърши на шесто място в класацията за най-висок среден коефициент на полезно действие със 17.8. Везенков беше титуляр във всеки един мач на Олимпиакос и се превърна в един от шестимата състезатели, които записваха повече от 30 минути игрово време в двубоите си", гласи кратка колона, посветена на Везенков в официалния сайт на турнира.

"Представянето му ставаше все по-силно с течение на сезона, като в последните 12 мача от редовния сезон той беше модел за постоянство. В нито един двубой Везенков не падна под 13 точки на личната си сметка, като винаги записваше КПД от поне 16. Българинът се превърна в MVP на кръга в рамките на два пъти - на 13-ия кръг, след като регистрира 17 точки, 7 борби и 5 откраднати топки за КПД 36 при победата над УНИКС Казан и на 32-рия кръг, когато записа 18 точки и 10 борби за третия си дабъл-дабъл през сезона по време на успеха над АСВЕЛ Вильорбан. Везенков бе и MVP на месец февруари, а сега прави дебюта си в Идеалната петица на Евролигата", допълват от Евролигата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Донев и Иванов са полуфиналисти на двойки на тенис турнир в Гърция
Донев и Иванов са полуфиналисти на двойки на тенис турнир в Гърция
Репортерът от БНТ Галена Паскова бе отличена с награда от БЧК
Репортерът от БНТ Галена Паскова бе отличена с награда от БЧК