НОВИНИ

Александра Фейгин: 24-о място не ми звучи добре, искам да вървя нагоре

александра фейгин звучи добре искам вървя нагоре
bnt avatar logo
от БНТ
22:14, 19.02.2022
Чете се за: 05:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Българската фигуристка Александра Фейгин гостува в предаването "Олимпийски върхове" буквално броени часове след завръщането си от Пекин, където взе участие на Зимните олимпийски игри.

Фейгин сподели, че е останала доволна от олимпийския си дебют и вярва, че се представила достойно.

"Изключително съм доволна от себе си. Успях да се събера и да вляза във форма в точния момент. Мисля, че се представих достойно и успях да зарадвам България и себе си. Никога не се предавам. Колкото по-сложно е, значи предизвикателството е по-важно и трябва да се справя с него. Всеки ден си казвах, че трябва да се справя, че искам да отида на Олимпиадата и го направих", заяви родната фигуристка.

19-годишната състезателка разкри и че основната ѝ цел на леда е била да покаже чисти програми.

"Бях концентрирана върху това да покажа чисти програми на Олимпиадата. В кратката програма излязох абсолютно освободена, защото исках да почувствам удоволствието. Според мен това се дължи на организацията там, самата пързалка и хората в залата. Те бяха разпределени така, че аз не ги виждах. Опитах се да не мисля толкова. Казах, че щом съм стигнала до тук вече мога да почувствам удовлетворение от свършената работа. Постарах се да съм щастлива", каза Фейгин.

Александра коментира и представянето на най-добрите фигуристки в състезанието и сподели дали участниците са обсъждали помежду си казуса с Камила Валиева.

"Тези момичета са наистина уникални. Знам какъв труд влагат всеки ден. Това не е само талант. Аз им се възхищавам и гледам да взема по нещо от тях. Състезателите дори не обсъждахме случая с Валиева. Дори когато бях в съблекалнята с рускините, съвсем различни теми обсъждахме като пързалката, леда, рокли. Нищо конкретно не сме говорили за случая, а и смятам, че аз нямам право да говоря за него, защото не съм навътре в нещата", заяви Саша.

Фейгин говори и затова дали продължава да чувства болки в коляното, което беше оперирано през миналото лято и как именно тази интервенция се е отразила на подготовката ѝ да изпълни четворен скок.

"Когато паднах във волната програма, усетих дискомфорт и след това вечерта ме боля коляното. Сега съм по-добре, но ще трябва още да поработя. В крайна сметка щом излязох без наколенка всичко е било добре. Точно преди операцията имах доста добри опити за четворен тулуп. Приземявах го, макар и не цял. Надявах се, че ще мога да го сложа в програмата, но операцията промени плановете ми. Надявам се след Световното първенство отново да започна да го изучавам, да го стабилизирам и да го сложа в програмата", сподели българската фигуристка.

Тя разкри още и какви ще бъдат нейните цели за предстоящото Световно първенство през месец март във Франция.

"Искам да покажа по-чисти програми и да се класирам на по-високо място. 24-то не ми звучи добре. Аз съм максималист и искам колкото се може по-нагоре да вървя и да не стоя на едно място. Имам предостатъчно време до световното. Ще се постарая максимално да изчистя нещата и евентуално да рискувам с по-сложни програми. Мисля, че е време да започна да усложнявам програмите си. Не знам дали ще се получи, но ще се постарая", заяви Александра.

Саша коментира и случващото се в света на фигурното пързаляне и как по-младите състезатели непрестанно се опитват да подобрят техниката си, изучавайки четворни скокове.

"Говорихме си състезателите, че новите момичета са все по-млади и имат повече сили, което им позволява да правят тези скокове. На нас ни се иска да гледаме самото фигурно пързаляне, грацията, красотата, а не само техника. Като гледам, лимити май няма. Всеки сезон всяко момиче започва да изучава нов четворен скок, троен аксел, четворен аксел. Мъжете скоро сигурно ще опитат и петорен", коментира дебютантката на Зимни олимпийски игри.

Накрая Александра Фейгин не пропусна да изкаже сърдечни благодарности към своите треньор Ина и Андрей Лутай.

"Искам да им благодаря и на тях, и на моя клуб. От самото начало те ме приеха и заедно достигнахме моята мечта. Заедно сме вече 13 години. Имахме сложни моменти, но повечето бяха добри и незабравими. Те са ми като родители. Възпитаха ме и ми дадоха абсолютно всичко, от което имах нужда. Безкрайно съм им благодарна за това и само едно "благодаря" не стига затова ще се опитам да го покажа на леда. Искам те да се гордеят с мен", завърши Саша Фейгин.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Веселин Цинзов: Болшинов и Клаебо могат да достигнат постиженията на Бьорн Дели
Веселин Цинзов: Болшинов и Клаебо могат да достигнат постиженията на Бьорн Дели
Зеленски: Архитектурата на сигурността на Европа и целия свят е почти разрушена
Зеленски: Архитектурата на сигурността на Европа и целия свят е почти разрушена