НОВИНИ

Алея на книгата: 9% ДДС за по-четяща нация

алея книгата ддс четяща нация
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:26, 06.09.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Още
Слушай новината

Над 120 издателства, богата културна програма и водещи български и световни заглавия – това очаква посетителите на тазгодишното издание на Алея на книгата в София.

Близо 50-те шатри са разположени на пешеходната част на бул. „Витоша“ и в парка пред Националния дворец на културата, а официалното начало на превърналия се в традиционен празник на книгата е от 17.00 часа на 6 септември – Денят на Съединението.

„Книгите, словото, езикът – това са нещата, които обединяват всички нас“, посочи пред БГНЕС Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“.

Събитието се провежда под мотото „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация”. Всички посетители получат листовки с информация за кампанията и защо е важно да бъде запазена намалената ставка на ДДС върху книгите, която беше въведена като временна мярка на 1 юли 2020 г., но със срок до края на 2021 г.

„Ние се борим това да стане постоянна мярка. Причината за тази наша борба е, че страните, в които диференцирана ДДС ставка са по-четящите страни. Има доста статистики, показващи тази връзка. С нашата диференцирана ставка от 9% ние сме на 18-то място в Европейския съюз по показателя ДДС върху книгите. С високата ставка от 20% сме на 27-о от 28 места. Въпрос на цивилизационен избор и на приоритети на държавата е, 9% ДДС върху книгите може да е онзи жест, който да покаже, че нашите политици се интересуват от бъдещето. По-образованите нации са икономически по-проспериращи“, смята Десислава Алексиева.

Вече има и внесен такъв законопроект в Народното събрание, което предвижда превръщане на временната мярка в постоянна.

И тази година Алеята продължава цяла седмица, от 6 до 12 септември включително. Работното време на изложението ще бъде всеки ден от 10.00 до 20.00 часа.

Изложението ще зарадва посетителите си и с богата Културна програма, наситена с премиери на книги, четения и срещи с автори. Мястото на литературните срещи е жълтата шатра на Литературния кът на бул. „Витоша“ до пресечката с ул. „Солунска“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд прати Младеновски под наем в Северна Македония
Ботев Пд прати Младеновски под наем в Северна Македония
Почина Жан-Пиер Адамс - футболистът, прекарал 39 години в кома
Почина Жан-Пиер Адамс - футболистът, прекарал 39 години в кома