"Алея на книгата" в София от 6 септември

от БНТ , Източник: БГНЕС
18:10, 05.09.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Още
алея книгата софия септември
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Над 120 от водещите български издателства и книготърговци ще представят свои нови и подбрани заглавия в 47 шатри между 6 и 12 септември по време на "Алея на книгата" в София.

Най-голямото книжно изложение у нас, организирано от Асоциация „Българска книга“, ще разположи традиционните шатри на пешеходната част на бул. "Витоша" и в парковото пространство пред НДК. Работното време на изложението ще бъде всеки ден от 10.00 до 20.00 ч.

Тази година "Алея на книгата" – София ще се проведе под мотото "9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация". Всички посетители ще получат листовки с информация за кампанията и защо е важно да бъде запазена намалената ставка на ДДС върху книгите, която беше въведена като временна мярка на 1 юли 2020 г. със срок до края на 2021 г.

Във връзка с това Асоциация "Българска книга" стартира и петиция за превръщането на мярката в постоянна и за подкрепа на книгите и четенето. Събраните подписи ще бъдат изпратени на институциите, за да служат като допълнителен аргумент при вземането на решение за запазване на намалената ставка на ДДС върху книгите и прилагане на други политики за подкрепа на четенето.

Литературният кът на Алеята ще бъде сцена на Културната програма със свободен достъп, включваща премиери на книги, срещи с автори, издатели и преводачи, събития за деца, ще очаква читателите и приятели на книгите също на нова локация. Жълтата шатра ще бъде позиционирана на пешеходната "Витошка", в близост до пресечката с ул. "Солунска".

Официалният старт на "Алея на книгата" – София ще бъде даден на 6 септември, понеделник, в 17.00 ч. в Литературния кът с приветстващи слова от страна на организатора Асоциация "Българска книга" и официални гости.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сръбски МиГ-29 се пребазираха в Граф Игнатиево за участие в съвместни полети над море
Сръбски МиГ-29 се пребазираха в Граф Игнатиево за участие в съвместни полети над море
Макс Верстапен триумфира пред собствена публика
Макс Верстапен триумфира пред собствена публика