НОВИНИ

Алфред Хеер от ПАСЕ: Политиците трябва да преминат отвъд партизанските разделения, за да прекъснат безизходицата

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:52, 28.10.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Алфред Хеер, ПАСЕ
Снимка: БТА
Слушай новината

Тези избори не доведоха до пробив в политическата безизходица. Отговорността сега е на политическите сили в България - те трябва да преминат отвъд партизанските разделения, за да прекъснат този цикъл на безизходица. Българският народ заслужава лидери, ангажирани да осигурят функциониращо демократично управление. Това заяви Алфред Хеер, ръководител на делегацията наблюдатели на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), относно проведените предсрочни парламентарни избори на 27 октомври.

14-членна делегация, водена от Алфред Хеер (Швейцария, АЛДЕ), наблюдава вота у нас. В изборния ден седемте й екипа бяха разположени в София, Пазарджик, Пловдив, Перник, Брезник, Благоевград, Дупница, Рила, Монтана, Ловеч, Враца, Етрополе, Комарево, Бързия и Средец.

От ПАСЕ отчитат, че организацията на изборите в България е била добра, но ниската избирателна активност е подчертала дълбоко вкоренената липса на доверие сред електората в политическото ръководство на страната.

“След тези седми избори в рамките на три години политическите лидери от всички партии и коалиции трябва да се замислят за незаинтересоваността на българския народ и да се справят с нея. Страната преминава през повтаряща се политическа криза. Няма функционираща демокрация без активно участие на избирателите”, заяви председателят на делегацията Алфред Хеер.

Според наблюдателите, въпреки че някои препоръки на Венецианската комисия остават неизпълнени, Изборният кодекс и свързаното законодателство в България предоставят адекватна обща рамка за провеждането на честни избори. Делегацията изрази своята загриженост заради постоянните твърдения за купуване на гласове и контролиран вот и призова за разрешаване на този проблем.

Наблюдателите констатират, че предизборната кампания е била вяла и се е провеждала предимно в социалните медии. Според тях все по-голям брой кандидати управляват собствената си политическа комуникация, заобикаляйки професионалната журналистика, което поражда опасения за качеството на информацията, достигаща до избирателите.

ПАСЕ смята още, че настоящата комбинация от машини за гласуване, използвани като принтери, заедно с хартиени бюлетини, е довела до повече бюрократични и процедурни стъпки и е увеличила възможността за грешки в избирателните секции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въпреки бързия старт: В област Монтана все още приемат и обработват изборни протоколи
Въпреки бързия старт: В област Монтана все още приемат и обработват изборни протоколи
115 досъдебни производства са образувани за изборни нарушения
115 досъдебни производства са образувани за изборни нарушения