Алкохолът и тютюневите изделия с нов бандерол от 1 януари

от БНТ
16:21, 21.09.2021
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
януари 2022 тютюневите изделия алкохолът продават нов бандерол
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки ще се продават с нов бандерол от 1 януари 2022 година, съобщиха от Министерството на финансите.

В съответствие с чл. 64, ал. 6 от Закона за акцизите и данъчните складове, новите образци са утвърдени от министъра на финансите три месеца преди влизането им в сила, като заповедите за утвърждаване са публикувани в "Държавен вестник", бр. 79/21.09.2021 година.

Единичните цени на бандеролите се запазват, като за тютюневи изделия е 0,014 лв., а за алкохолни напитки – 0,032 лв.

Акцизните стоки, облепени с действащите към момента бандероли, могат да се реализират в търговската мрежа до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2022 година.

Бандеролът е държавна ценна книга, която доказва внасянето на дължимия акциз за освободените за потребление акцизни стоки. Издава се от Министерството на финансите по утвърден проект и включва комбинация от защитни елементи в графичния дизайн, хартията, мастилата, холограмната лента, както и различни техники на печат.

Бандеролите, които са предназначени за поставяне върху потребителската опаковка на тютюневите изделия, се използват като защитен елемент съгласно чл. 35у, ал. 3 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов: При постната пица ще се съсредоточим на десерта
Станимир Стоилов: При постната пица ще се съсредоточим на десерта
Димитър Бербатов обвини БФС в манипулация
Димитър Бербатов обвини БФС в манипулация