НОВИНИ

Американците са се устремили към Луната на Свети Валентин

чака американците устремили луната свети валентин
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:44, 12.02.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

Американски компании ще се опитат да изпратят космически апарат на Луната на 14 февруари, когато на много места по света се празнува Свети Валентин, и месец след провала на първата частна мисия, предаде АФП.

Мисията ще бъде осъществена от лунен спускаем апарат на базираната в Хюстън, Тексас, компания "Интюитив машинс", който ще бъде прикрепен към върха на ракета-носител на "Спейс Екс".

Предишният опит беше извършен през януари от лунния модул на компания "Астроботик", който беше изстрелян с ракета-носител "Вулкан Кентавър" на "Юнайтед Лонч Алайънс" - партньорство между "Боинг" и "Локхийд Мартин".

Заради изтичане на гориво по време на полета космическият апарат не успя да достигне Луната и контролирано се разпадна при повторното си навлизане в земната атмосфера.

По план спускаемият апарат на "Интюитив машинс", наречен "Нова-Си", трябва да бъде изстрелян от "Спейс Екс" на 14 февруари в 5.57 ч. по Гринуич (7.57 ч. българско време) от космическия център "Кенеди" във Флорида. Очаква се апаратът да кацне на Луната на 22 февруари в близост до южния й полюс.

Ако мисията на "Интюитив машинс" и "Спейс Екс" е успешна, това ще бъде първото кацане на американски космически апарат на Луната след края на програмата "Аполо" преди повече от 50 години и първото успешно кацане на лунната повърхност, осъществено от частна компания.

Лунният спускаем апарат "Нова-Си" ще превози до Луната научни инструменти на НАСА, която е подписала договор на стойност над 100 милиона долара с "Интюитив машинс". Те имат за цел да осигурят по-добро разбиране на лунната среда, за да помогнат на американската космическа агенция да се подготви за завръщането на астронавти на естествения спътник на Земята, което планира с програмата си "Артемис".

Космическият кораб "Нова-Си" ще носи и цветни скулптури на съвременния художник Джеф Кунс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Янчев не стигна до полуфиналите на 200 м свободен стил на световното първенство по плуване
Йордан Янчев не стигна до полуфиналите на 200 м свободен стил на световното първенство по плуване
Кризата с боклука във Варна: До края на деня се очаква отпадъците да бъдат извозени
Кризата с боклука във Варна: До края на деня се очаква отпадъците да бъдат извозени