НОВИНИ

Японски космически апарат кацна на Луната

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:31, 19.01.2024 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Исторически ден за Япония. Тази вечер тя стана петата държава в света, изпратила свой апарат на Луната.

Японската сонда СЛИМ тества експериментална технология, която позволява кацане с точност под 100 метра от зададената цел, при няколко километра отклонение на досегашните апарати. Японският кораб се ориентира като сравнява изображенията от собствените си камери със сателитни снимки на Луната. Заради визуалната навигация е наричан "лунен снайпер". Сега той се беше прицелил в хълм на кратер на юг от лунния екватор. Проверката на точността ще отнеме един месец. В ход са тестове на комуникациите със сондата.

"При успех ще можем да достигаме до трудни терени като лунните полюси. Надявам се, че това ще помогне на Япония да запази технологичния си напредък на много високо световно равнище", каза проф. Казуто Сайки - създател на инфрачервена камера.

Лунните полюси са потенциален източник на кислород, гориво и вода за бъдещи пилотирани мисии.

Засега няма частна компания, осъществила меко кацане на нашия спътник. Американският стартъп "Астроботик" съобщи, че е загубил контакт с капсулата Перегрин, която не успя да кацне на Луната заради възникнал теч на гориво. Мисията, изстреляна този месец, щеше да бъде първо завръщане на Америка на нашия спътник за повече от половин век. НАСА отложи ново кацане на американски астронавти на Луната за 2026 г.

Милион и 300 000 зрители в Турция са наблюдавали на живо старта на техния сънародник от космическия център Кенеди" във Флорида. Мисията е дело на компанията от Тексас Аксиом в сътрудничество със "Спейс Екс" на Илън Мъск. Турският астронавт и колегите му от Испания, Италия и Швеция ще останат на станцията 14 дни. Програмата му включва 13 експеримента. През 2021 г. турският лидер Ердоган обяви начало на национална космическа програма на стойност 6 милиарда долара. Тя включва изпращане на собствена ракета до Луната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деветата в схемата Барбора Крейчикова си осигури място на осминафиналите на Australian Open
Деветата в схемата Барбора Крейчикова си осигури място на осминафиналите на Australian Open
Изкуствен интелект във футбола
Изкуствен интелект във футбола