НОВИНИ

Заради случая "Даная": От "Пирогов" призовават здравния министър да се оттегли от поста

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:03, 19.01.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Още
Слушай новината

Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" като представители на целия екип на болницата съобщиха, че снемат доверието си от здравния министър като принципал и го призовават да се оттегли от поста.

Решението е взето единодушно на заседание, свикано по повод непреставащият натиск през медиите за "Случая Даная", посочват от болницата в пост на страницата си във Фейсбук.

"Ако не спрат натискът и тормозът спрямо екипите на "Пирогов", всички присъстващи началници на клиники и отделения имат готовност за подаване на оставка на 1 февруари 2024 г.", посочват от болницата.

От "Пирогов" призоват колегите и съсловните организации за подкрепа, защото проблемът с тормозът и насилието върху лекарите рефлектира върху всички.

В поста си във Фейсбук от болница "Пирогов" акцентират върху три аргумента:

  1. Недопустимо е екипите на „Пирогов“ да работят под натиск през медиите и социалните мрежи, както и административен тормоз. Това нарушава доверието лекар - пациент и пречи на нормалния работен ритъм и ежедневното изпълняване на задълженията ни.
  2. Търпението на колегите да им бъдат отправяни обвинения в убийство и немарливост, когато всички факти и резултати от проверки противоречат на такива клевети, вече се изчерпа. Намираме подобен тормоз за недопустим и считаме, че това е основен генератор на конфронтация лекар - пациент както и на насилието срещу медици.
  3. Разочаровани сме от липсата на подкрепа от страна на Министерство на здравеопазването. Недопустимо е нормалното функциониране на болница "Пирогов" да става заложник на междуличностни конфликти и задкулисни финансови интереси. Болница "Пирогов" служи на всички.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на "Ел Би Булгарикум" внесе сигнал до главния прокурор за нарушения за над 1,5 млн. лв.
Директорът на "Ел Би Булгарикум" внесе сигнал до главния прокурор за нарушения за над 1,5 млн. лв.
Димитър Кисимов и Брияна Иванова триумфираха с титлите на Държавното лично първенство по тенис на закрито до 16 г.
Димитър Кисимов и Брияна Иванова триумфираха с титлите на Държавното лично първенство по тенис на закрито до 16 г.