НОВИНИ

Нов сблъсък в парламента: Гласуват двамата нови членове на КС

Кандидатите са трима

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:07, 19.01.2024
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Депутатите избират двама конституционни съдии. Те ще попълнят изтеклите преди две години мандати на Анастас Анастасов и Гроздан Илиев.

Точката влезе извънредно в дневния ред на депутатите днес по предложение на председателя на парламента Росен Желязков.

Кандидати за конституционни съдии са бившият върховен съдия Борислав Белазелков, предложен от ПП-ДБ, Десислава Атанасова, предложена от ГЕРБ-СДС и Цвета Рангелова, предложена от "Възраждане".

Дебатите продължават и в момента и се оказаха сблъсък предимно между ПП-ДБ и "Възраждане".

"По отношение на кандидатурата на г-н Белазелков следва да поговорим с малко факти и данни. През 2021 година, на 15 февруари, само няколко месеца преди да се пенсионира, тогавашният съдия Белазелков постановява едно решение като председател на 4-о гражданско отделение на ВКС. С решението си той осъжда, забележете Народното събрание на Република България, държавата в лицето на тогавашната Агенция за приватизация и следприватизационен контрол и ВКС, в който той правораздава солидарно за общата сума около 1 милион лева в полза на приватизатор. Мен ме е срам, който е бил председател и съдия-докладчик по делото на състава, който е осъдил Народното събрание, сега НС да го избира за конституционен съдия", заяви Петър Петров, заместник-председател на ПГ на "Възраждане".

"Вие сте юрист и като юрист тук от тази трибуна вие направихте много внушения, които нямат нищо общо с действителността. На първо място вие отлично знаете, че ВКС заседава в състав и взима своите решения в състав от трима съдии. Г-н Белазелков не е взел това решение сам, не вменявайте вина на г-н Белазелков, който е изпълнил своите задължения като съдия. И тук трябва да се отбележи - това, което е правил г-н Белазелков, е проявление на разделението на властите", допълни Мирослав Иванов, народен представител от ПГ на ПП-ДБ.

"Това е един много порочен начин за избор на конституционни съдии, който се прави от страх да не би случайно Конституционният съд да вземе да каже, че решенията, които приемат в този парламент, включително и Конституцията, са противоконституционни промени, а това е истината", добави Тошко Йорданов, председател от ПГ на "Има такъв народ".

Снимки: БТА

"Едни спорни предложения за Конституция, спорни текстове, оспорени от всички юристи и конституционалисти, преподаватели, съдии, г-н Белазелков, на вашите колеги. Сега по същия начин предлагате и спорни кандидати", коментира Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на "БСП за България".

"Чуха се фрази и изрази, които показват, че КС е сравняван със съд и съответните очаквания за това, че членовете му, техният статут се приравнява със съдии от съдебната власт. Би трябвало да знаем всички, че това не е така. Конституционният съд, той се нарича съд, но има силна политическа роля", каза още Христо Иванов.

Той защити кандидатурата на Десислава Атанасова.

От ГЕРБ-СДС и ДПС не участваха в дебата.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив представи второ ново зимно попълнение
Ботев Пловдив представи второ ново зимно попълнение
Анадолу Ефес, Баскония и Олимпиакос записаха победи в 22-ия кръг от редовния сезон на Евролигата
Анадолу Ефес, Баскония и Олимпиакос записаха победи в 22-ия кръг от редовния сезон на Евролигата